Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Preliminär överenskommelse om Greklands lån?

Från 2015
Uppdaterad 20.02.2015 20:34.
Yanis Varoufakis i bryssel
Bildtext Yanis Varoufakis i Bryssel.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Mycket står på spel i kvällens finansministermöte om Grekland i Bryssel. Enligt nyhetsbyrån Reuters har euroländernas ministrar och Grekland tagit fram ett första utkast till överenskommelse om Greklands lånearrangemang.

Reuters rapporterar att eurogruppen har formulerat ett preliminärt utkast, enligt vilket man kunde fortsätta Greklands låneprogram.

Obekräftade källor från mötet uppger att Grekland skulle ha gått med på en fyra månaders förlängning av det nuvarande låneprogrammmet, i stället för sex månader som Grekland har begärt om. Dessutom lär det fortfarande finns flera punkter som parterna ännu inte har enats om.

Greklands premiärminister Alexsis Tsipras har begärt att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk skulle sammankalla till ett toppmöte på söndag, om euroländernas finansministrarna inte når en överenskommelse på fredagen.

Det här skulle innebära att EU:s stats- och regeringschefer skulle samlas på söndag för att hitta en lösning gällande Greklands lånearrangemang.

Eurozonens finansministrar är samlade i Bryssel för att diskutera Greklands ekonomiska framtid. Enligt Svenska Yles Europakorrespondent i Bryssel, Daniel Olin, är stämningen allvarlig.

Greklands stödprogram tar slut om åtta dagar och nu måste det ske något, för att Grekland inte ska bryta ihop ekonomiskt.

- Nu måste det ske något, för annars kan det leda till ett ekonomiskt sammanbrott i Grekland och också i förlängningen till att Grekland blir tvunget att lämna euroområdet.

Kompromissviljan bland de förhandlande parterna är nu större. Kvällens möte senarelades för att man ska kunna förhandla in i det sista.

- Enligt uppgifter har de förberedande diskussionerna gått ganska bra. Parterna har kommit överens på många punkter, säger Olin.

Det är Greklands finansminister Yanis Varoufakis, eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble och Internationella valutafondens chef Christine Lagarde som har suttit och diskuterat.

Läs också:
Eurozonen förbereder sig för viktigt Greklandsmöte i dag
Stefan Winiger: "Varför är de så omöjliga, grekerna?"
Finland godkänner inte Greklands ansökan om tilläggstid
Grekland ber om sex månaders tilläggstid