Grekland fick tilläggstid för sitt låneprogram
Grekland och euroländerna har nått en överenskommelse om att förlänga det grekiska låneprogrammet. Men överenskommelsen lämnar många öppna frågor och de följande dagarna är avgörande för huruvida överenskommelsen håller.
Euroländernas finansministrar kom på sitt möte i fredags överens om att förlänga Greklands nuvarande låneprogram med fyra månader. Ursprungligen ansökte Grekland om sex månaders förlängning för programmet.
Eurogruppens ordförande, Hollands finansminister Jeroen Dijsselbloem är nöjd med mötets resultat. Överenskommelsen är enligt honom ett första steg mot att återbygga förtroendet mellan Grekland och euroländerna.
Under veckoslutet ska Grekland presentera en lista på vad landet önskar att ändra i det gamla programmet. Den grekiska regeringen vill bland annat se över cirka 30 procent av de reformer som den förra grekiska regeringen gick med på med. De mål som man tidigare slagit fast måste ändå uppfyllas.
EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden går på måndagen igenom listan. På tisdag håller eurogruppen en telefonkonferens och tar då ställning till hurudvida man kan fortsätta utifrån Greklands förslag.
Tid för fortsatta förhandlingar finns fyra månader. Grekland måste specificera sina målsättningar om vad det vill ha och vad det behöver.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis visade enligt möteskällor upp en betydligt ödmjukare sida än under de två senaste mötena. Yanis Varoufakis sade efter mötet att Europa nu har hittat en väg att samarbeta med grekerna.
- Vi greker har nu hittat samarbetspartners också bland de länder som tidigare var skeptiska, men samtidigt finns det fortfarande de euroländer som är skeptiska, sade Varoufakis utan att precisera vilka länder har hänvisar till.
Rinne nöjd över resultatet
Finlands finansminister Antti Rinne (SDP) var märkbart nöjd över att man nått en överenskommelse. Han hoppas nu att institutionerna det vill säga EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, det vill säga det som tidigare gick under benämningen trojkan, ska godkänna den lista som Grekland ska lämna in.
- Om institutionerna bedömer att de åtgärder Grekland presenterar på måndag är tillräckliga kommer det nuvarande programmet att fortsätta i fyra månader till.
Vad händer om den grekiska listan inte får grönt ljus?
- Då är vi dessvärre i ett nytt läge igen. Då är eurogruppen tvungen att sammanträda här i Bryssel, sade Rinne.
Rinne berättade det fanns tydliga spänningar under själva mötet men att stämningen i det stora hela var god.
- Det fanns en gemensam vilja att samarbeta och att nå ett resultat och eurogruppens ordförande Jerone Djisselbloem höll väldigt tydligt i trådarna, sade Rinne .
Finansminister Antti Rinne vill inte ta ställning till frågan om vilkendera av parten som backade mera. Tydligt är ändå att mycket av löftena och det som det grekiska regeringspartiet Syriza lovat sina väljare före valet inte kommer att infrias. Rinne ser ändå att Grekland tydligt lyckades få igenom några av sina krav under de senaste veckornas tuffa förhandlingar. Längre kommer till exempel inte de åtstramningsåtgärder som krävs av Grekland att vara lika preciserade som tidigare.
- I fortsättningen kan Grekland i en betydligt högre grad påverka vilka åtgärder de vidtar förutsatt att de uppfyller de målsättningar som man kommit överens om.
För Finlands del är överenskommelsen i enlighet med det mandat som finansminister Antti Rinne har av riksdagen.
Grekland nuvarande räddningsprogram löper ut nästa vecka, den sista februari, och om det inte hade förlängts skulle det har funnits en risk för ett ekonomiskt sammanbrott i Grekland.
Läs också:
Preliminär överenskommelse om Greklands lån?
Stefan Winiger: "Varför är de så omöjliga, grekerna?"
Grekland ber om sex månaders tilläggstid