Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Silja Sahlgren Fodstad: Oscarsgalan 2015 - vem vinner?

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 06:39.
Ellar Coltrane som pojken i filmen Boyhood.
Bild: Kärlek och anarki.

Snart är det dags. För årets dos av filmglamour. För fina filmglimtar och många tacktal. För besvikelser och glädjerus.

Och i sedvanlig ordning gäller det att komma med sina tippningar inför galan för att skapa grogrund för de diskussioner som tar vid så snart ridån gått ner. Och i år finns det antagligen en hel del att diskutera.

Bästa film – svåraste kategorin

Åtta filmer tävlar i denna kategori och tre av dem utgör typiskt Oscarsmaterial.

"The Theory of Everything" skildrar ett levande geni som trotsar en skör kropp. "Selma" är ett människorättsdrama som utspelar sig i det förflutna – vilket gör det hela mera tryggt i politiskt hänseende. Och "American Sniper" tar sig an en amerikansk hjältehistoria med anknytning till nuläget – här är det fokuseringen på ett enskilt människoöde som gör temat tryggt. Att regissören heter Clint Eastwood skadar inte heller.

"The Imitation Game" är visserligen också en hjältehistoria, men möjligen en alltför brittisk dylik. "The Grand Budapest Hotel" anknyter visserligen också till viktiga teman, men är antagligen alltför udda för att tilltala det breda fältet. Och "Whiplash" må vara effektfull, men anses knappast vara tillräckligt "stor" för en vinst i denna kategori.

Återstår alltså det filmiska experimentet "Boyhood" som antagligen får priset och den filmmässigt suveräna "Birdman" som naturligtvis borde få det.

Bästa regi – given vinnare?

Det här är antagligen en av de kategorier där jag har minst skäl att plocka fram blodtrycksmätaren. Alla tecken tyder på att Richard Linklater tar hem priset för sitt tolv år långa projekt "Boyhood". Och inte mig emot – skådespelararbete är fint och insatsen hos samtliga inblandade sträcker sig bortom det vanliga.

Alejandro G. Iñárritu, Bennet Miller och Wes Anderson är vana tävlare, medan redan nomineringen i sig innebär att Morten Tyldum fått ett visitkort in i de stora sammanhangen. Samtidigt utgör den ännu ett bevis på att den norska filmbranschen är på frammarsch.

Bästa kvinnliga huvudroll – säkra kort

Äntligen har Reese Witherspoon fått bekräftelse på att hon är ett namn som tas på allvar – och detsamma gäller för den kyliga skönheten Rosmund Pike vars nominering var något av en överraskning. Felicity Jones har framtiden för sig och kan säkert imponera i filmer som är mer imponerande än "The Theory of Everything".

Marion Cotillard bevisar att hon kan leverera starka tolkningar på löpande band, men har redan en statyett i bokhyllan – i motsats till veteranen Julianne Moore som nu är nominerad för fjärde gången. Och som sannolikt vinner. För en rolltolkning i anknytning till ett tema som är av stort allmängiltigt intresse. Får hon priset för alzheimersjuka Alice tänker jag inte protestera.

Bästa manliga huvudroll – hård kamp

Steve Carell har visserligen tagit steget från komiken till dramatiken och dessutom lagt sig till med en extra stor näsa – men det räcker inte för att vinna i år. Däremot är det fullt möjligt att Eddie Redmayne tar hem segern med den andra säkra vägen mot en statyett – den att utmana sin kropp rent fysiskt.

Och visst är Redmayne bra i rollen som Steven Hawking – men i likhet med Benedict Cumberbatch har han framtiden för sig och hinner säkert imponera flera gånger. Men skall man gå på Bafta-vibbarna så blir det Redmayne som håller tacktal och lovordar Hawking. Igen.

Bradley Cooper? Inget ont om honom, men filmen är för svag för att få en Oscar av denna kaliber.

Återstår således Michael Keaton som för min del gärna skulle få gå hem med en Oscar – trots att han aldrig hört till mina favoriter. Men gör man en stark comeback så gör man.

Bästa kvinnliga biroll – starkt startfält

Tänk att Meryl Streep äntligen blivit nominerad ... för nittonde gången! Men månne hon inte klarar 2015 med de tre pris hon redan har?

I denna kategori är det antagligen Patricia Arquette som segrar, även om jag personligen varit beredd att låta Laura Dern vinna. Emma Stone och Keira Knightley är båda utmärkta i sina roller – men de har antagligen ännu bättre prestationer på kommande.

Bästa manliga biroll – starkt startfält II

Även här blir kampen hård och här finns det dessutom utrymme för en hel del spekulationer.

J.K Simmons har redan belönats för sin insats och Robert Duval är en veteran som alltid imponerar. Men om Patricia Arquette får pris för "Boyhood" så borde rimligtvis även Ethan Hawke belönas, eller hur?

Men å andra sidan är Mark Ruffalo strålande i "Foxcatcher" ... en film som inte lär ha någon reell chans att vinna i någon annan kategori än denna ...

Jag tror alltså att det blir Ruffalo, men håller personligen på Edvard Norton som borde ha fått gå hem med en statyett för flera år sedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan