Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Liberia öppnar sina gränser efter ebolaepidemi

Från 2015
Uppdaterad 21.02.2015 06:14.
En kvinna som dött av ebola ska förflyttas i Liberia.
Bildtext Arkivbild. Hjälparbetare bland ebolapatienter i Liberia.
Bild: EPA/AHMED JALLANZO

Det västafrikanska landet kommer att öppna sina gränser igen som en följd av att antalet rapporterade fall av ebola har minskat. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf meddelar också att det nationella utegångsförbudet hävs.

Johnson Sirleaf försäkrar att myndigheterna kommer att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra att viruset sprids till andra länder när gränserna öppnar.

Karta över utspridningen av ebola (22.6.2014).
Bild: Yle

De senaste veckorna har också flera skolor öppnat igen i ett försök att återgå till en normal vardag. Lärare har bland annat fått tillgång till febertermometrar för att kunna kontrollera elevernas kroppstemperatur.

Antalet sjukdomsfall i Liberia och i grannländerna Sierra Leone och Guinea, har minskat till en tiondedel av vad antalet insjuknade var när epidemin var som värst.

Hälsovårdsmyndigheterna har ändå varnat för att nedgången i sjukdomsspridningen till viss del har avstannat. Antalet nya sjukdomsfall i området ligger mellan 120-150 per vecka.

Liberia är det land som drabbats allra värst av epidemin men under förra veckan bekräftades bara två ny fall av ebola. I Sierra Leone insjuknade 74 människor och i Guinea 52.

Mer än 9 300 människor har dött i ebola sedan utbrottet i Västafrika förra året. Sammanlagt 15 människor har dött i ebola i andra delar av världen.