Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Station får stöd för energiutveckling

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 15:15.
Wasa Station
Bildtext Så här kommer det nya Wasa Station-kvarteret att se ut som ska byggas på gamla busstationområdet i Vasa.
Bild: Arosuo/Arkitehdit

Wasa Station, som byggs på gamla busstation i Vasa, får stöd från Tekes för sitt arbete i att utveckla ett omfattande, innovativt och förmånligt energisystem för hela kvarteret.

Tekes, utvecklingscentralen för teknologi och innovationer, har beviljat finansiering för att utreda Wasa Station-projektets innovativa energilösningar samt för att grunda ett energibolag som täcker hela kvarteret.

Tekes fick upp ögonen för projektet i och med att inget motsvarande tidigare genomförts i Finland.

Wasa Station kommer att fungera som ett skyltfönster för expertisen hos regionens energiteknologiföretag.

Ett nytt energisystem

Wasa Station är ett multikvarter som planeras till det gamla busstationsområdet i Vasa. Det finns vid den norra infarten till Vasa och ett stenkast från torget.

Planeringstävlingen för området som arrangerades år 2014 vanns av Lemminkäinen.

I Wasa Station-kvarteret ska det byggas ett affärscentrum, musik- och kongresscentrum, hotell & restaurang, en mångsidig allaktivitetsarena samt kontor och bostäder.

Lemminkäinen och teknologicentrum Merinova har huvudansvaret för projektet Wasa Station Energilösningar, som startade i oktober 2014 och hör till programmet Innovativa städer (INKA).

- I projektet, som pågår till slutet av året, arbetar vi för att hitta de bästa möjliga energilösningarna och därigenom optimera energieffektiviteten för det tre hektar stora multikvarteret. Samtidigt planerar vi verksamhetsmodellen för kvarterets energibolag och förbereder grundandet av bolaget, säger Lemminkäinens regiondirektör Mikael Snellman i ett pressmeddelande.

Enkelt och förmånligt för användarna

Trots att man i Wasa Station-kvarteret använder nya och innovativa energilösningar, måste de vara lätta att använda för fastighetens användare.

Det egna energibolaget sköter om anslutningarna till energinäten, byggnationen av energi- och hustekniska lösningar samt framtida service och underhåll. Användarna betalar bolaget ett vederlag för energianvändningen.

Användningen av lokalerna i multikvarteret och nyttjandet av modern husteknik bidrar till att utjämna kvarterets energibelastning och minskar behovet av energi som köps utifrån.

- Nu är den optimala tiden att undersöka olika alternativ och planera helhetslösningar, då byggandet ännu inte har startat, säger Merinovas programdirektör Anna-Kaisa Valkama i ett presmeddelande.

Eftersom byggbeslutet för Wasa Station ännu inte fattats finns det åtminstone tid det här året att planera nya energilösningar.