Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Med hjärtat på båda sidor av gränsen

Från 2015
Uppdaterad 30.10.2015 11:02.
Nayasja och Marija på torget i Gora, Ukraina
Bildtext Natasja och Marija är kollegor på torget i hembyn Gora
Bild: Kerstin Kronvall, Yle

Om min dotter blir sjuk vill jag föra henne till en läkare. Vilken dag eller vilken tid som helst, och hon ska få vård! Men det skulle jag kunna bara om jag hade en privat sjukförsäkring, säger Marija.

Hon är arbetslös, den firma där hon jobbade har stängt. Nu bakar hon piroger som hon säljer på ett litet torg i hembyn Gora en bit utanför Kiev. De pengar hon förtjänar räcker inte till någonting utöver det allra nödvändigaste. Därför kan hon inte ta någon sjukförsäkring.

Marija drömmer också om något annat för sin lilla flicka. Hon har sett bilder på barn i Finland på vintern.

- De har så fina vinterkläder i tjockt och vindtätt tyg som håller väta. Sådana vill vi också ha, men de är så dyra att jag vore tvungen att jobba ett halvt år för att kunna köpa dem. Det är helt enkelt omöjligt att skaffa bra kläder.

På det lilla torget står också Natasja, hon är tvåbarnsmamma och liksom Marija är hon ensamförälder. Livet är svårt och allt blir bara dyrare.

Kriget som pågår sjuhundra kilometer österut påverkar också Natasja och Marija. De förlorat bekanta som dödats i kriget. Natasja vräker ur sig kritik mot Ryssland och ryssarna.

- Stopp, säger Marija, det här klarar jag inte. Min mamma är ryska. Jag kan inte döma ut alla ryssar. Mitt hjärta finns både här och där.

Möten och människor