Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s skattepolitik skapar debatt

Från 2015
Uppdaterad 21.02.2015 20:52.
1 min

Svenska folkpartiet säger i sitt valprogram att partiet vill minska progressiviteten i beskattningen, vilket i praktiken skulle betyda att man sänker skatten för dem som förtjänar mest. Alla SFP-kandidater delar inte partiets linje.

Riksdagskandidaten Wivan Nygård-Fagerudd, som kandiderar i Vasa valkrets, är en av dem som inte håller med.

- Höginkomstagarna är väldigt få, och då blir det här en ideologisk signal som jag tycker är fel i dessa tider, säger Nygård-Fagerudd.

Svenska folkpartiet skriver i sitt valprogram att alla borde få behålla minst hälften av det de förtjänar. Nygård-Fagerudd gillar inte att partiet överhuvudtaget tar ställning till den progressiva inkomstskatten i programmet. Hon säger att frågan sticker i ögonen.

- Jag ogillar att en fråga som delar både kandidater och väljare tas upp i valprogrammet. Den gör att vettiga skattepolitiska frågor faller i skymundan, säger Nygård-Fagerudd.

Flera kandidater av annan åsikt

En annan SFP-kandidat som inte delar partiets linje är Björn Månsson från Helsingfors valkrets.

- Vi är nog flera inom partiet som inte tycker om det. Kvaliteten på välfärdssamhället mäts i hur man tar hand om de sämst lottade och det gör man ju inte genom att lindra beskattningen för höginkomsttagare, säger Månsson.

Avsikten att sänka skatten för dem som tjänar mest har väckt starka känslor både inom och utanför partiet men Månsson tror ändå inte att frågan skapar någon splittring inom SFP.

- Nej, vi står nog där som kandidater för samma parti. Sedan avgör ju väljarna vilka krafter de vill att styr partiets politik, säger Månsson.

Nygård-Fagerudd håller med.

- Till exempel kärnkraftsfrågan har också delat partiet och där tillämpar vi inte heller någon kadaverdisciplin. Det är en styrka, säger Nygård-Fagerudd.