Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland lämnar in reformlista

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
yanis Varoufakis
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Grekland lämnar in en lista på reformer som landet önskar göra i sitt gamla låneprogram på söndagen. Det lovar landets finansminister Yanis Varoufakis.

Grekland gavs på fredagen tid över veckoslutet att framställa en lista på förändringar till sitt gamla låneprogram. Euroländernas finansministrar och Grekland kom då överens om att förlänga låneprogrammet med fyra månader.

Det är meningen att EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden på måndagen går igenom Greklands reformlista. Varoufakis säger att han tror på att listan godkänns.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade på lördagen att han anser att fredagens överenskommelse gör de gamla kraven på strukturförändringar och sparkrav ogiltiga.

- Sparåtgärderna och stödpaketen är i det förflutna, sade Tsipras.

Tsipras anser att lånevillkoren som den tidigare regeringen kommit överens om inte längre är i kraft efter eurogruppens nya uppgörelse.

- Överenskommelsen med eurogruppen upphäver den tidigare regeringens nedskärningar i löner och pensioner och uppsägningarna av anställda inom den offentliga sektorn, säger Tsipras.

Men Tsipras medger att fortsättningen inte blir någon enkel match. Bland annat Tyskland har varit strängt i sina krav på att den nya grekiska regeringen håller sig till låneprogrammets villkor.

Läs också:
Grekland fick tilläggstid för sitt låneprogram
Stefan Winiger: Varför är de så omöjliga, grekerna?

Diskussion om artikeln