Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Ge grekiska regeringen en chans”

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 16:00.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Bråket kring det grekiska låneprogrammet har tydligt visat det igen, Grekland och den största kreditgivaren Tyskland är på kollisionskurs. I bägge länder spekuleras kring vem som egentligen vinner och vem som förlorar på möjliga ändringar i programmet. Bland greker i Tyskland hoppas man ändå att Alexis Tsipras regering ges en chans.

Kaffet är uppdrucket, men diskussionen går vidare. Runt bordet sitter närmare dussinet äldre grekiska herremän. Här vid den grekiska föreningens söndagskaffe i stadsdelen Gostenhof i Nürnberg har man en klar åsikt om bråket kring låneprogrammet.

– Tyskland, och särskilt finansminister Wolfgang Schäuble, har gått alltför hårdhänt fram. Man hade väl inte väntat sig att en regering i ett litet land som Grekland börjar ställa krav. Därför har man nu velat visa grekerna att det är Tyskland som bestämmer, säger Theodoros Agathagelidis.

Theodoros Agathagelidis (i mitten)
Bildtext Theodoros Agathagelidis (i mitten)
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Agathagelidis flyttade själv till Tyskland i början av 60-talet och landade så småningom i Nürnberg.Här gick han med i lokalpolitiken och han är något att av de grekiska invandrarnas talesman i staden. Han hoppas att man ger den nya grekiska regeringen en chans att genomföra sina reformer...

– Jag tror att det här är den första grekiska regeringen som på riktigt kan ändra på saker och ting. Med det menar jag att börja beskatta de rika och se över den grekiska förvaltningen.

Hälsning till medier och minister

Den grekiska regeringen måste enligt Agathagelidis bli lite försiktigare gentemot de andra euroländerna, men samtidigt vinner ingen på att Grekland förnedras och här går en särskild hälsning till den tyske finansministern. Wolfgang Schäuble är också i hemlandet känn som en person som inte är alltför ödmjuk eller diplomatisk.

– Schäuble är utan tvekan utrustad med en viss portion arrogans och han tycks ha svårt med att någon ställer sig på tvären. Han borde ändå tänka på hur han uppför sig gentemot andra länder, säger Agathagelidis.

En andra hälsning vill han skicka till de tyska och grekiska medierna, som gör sitt för att blåsa upp konflikten ytterligare. Till exempel den tyska kvällstidningen Bild tackade i fredags finansminister Schäuble för att han lämnar ”konkursgrekerna” utan pengar.

– Det är sorgligt att så gott som alla medier hoppar på tåget och talar om en stor seger för Tyskland och Schäuble. Det är tyvärr inte bara i kvällstidningarna man tvingas läsa att det är bra att vi grekiska slöfockar nu har blivit tillrättavisade.

Ingen förändring till det bättre

Det här är inte första gången jag träffar Theodoros Agathagelidis. Vi träffades senast för nästan exakt tre år sedan.Tillsammans med hans vänner från den tysk-grekiska vänskapsföreningen diskuterade vi också då krisen i Grekland och relationerna länderna emellan.
Trots att trå år har gått är det inte mycket som har förändrats.

– Det som hittills har gjorts, med stödpaket och trojka och så vidare, har inte hjälpt Grekland på något sätt. Det måste också Schäuble förstå. Man måste nu låta regeringen hjälpa de greker som lider mest. Dessutom måste man få igång investeringar i landet, annars har Grekland ingen framtid.

Agathagelidis räknar med att krisen hittills har hämtat mellan två- och tretusen greker till Nürnberg och han utgår från att det kommer att dröja många år innan Grekland igen står på egna ben. För att det ska ske måste den sittande regeringen få en ärlig chans att göra sitt arbete och Tyskland måste försöka hålla sig tillbaka.

– Man måste tala på ett annat sätt. Det kan inte se ut som om Tyskland bestämmer allt. Då slutar det dåligt.

För tre år sedan var Theodoros Agathagelidis rätt hoppfull om att bråket mellan Tyskland och Grekland inte skulle få några långtgående följder. Idag är han inte längre lika säker.

– Trots att man nu möjligen godkänner den grekiska regeringens reformplaner är jag rätt för att såren förblir oläkta. I Grekland kommer man att minnas att Tyskland inte ville hjälpa.

Läs också:
Grekland lämnar in reformlista
Grekland fick tilläggstid för sitt låneprogram

Diskussion om artikeln