Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny rättegång mot al-Jazeera-journalister i Egypten

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 11:04.
Bildtext Sedan den förre presidenten Muhammad Mursis störtades från makten 2013 har myndigheterna slagit hårt mot brödraskapets anhängare.
Bild: EPA / Khaled Elfqi

I Egypten skulle en ny rättegång mot de två al-Jazeera-journalister som fängslades för över ett år sedan inledas på måndagen. Rätten sköt ändå direkt upp ärendet till mars.

Mohamed Fahmy och Baher Mohammed släpptes fria mot borgen tidigare i februari i väntan på en ny rättegång. Männen har dömts till sju och tio års fängelse men Egyptens högsta appellationsdomstol beslöt att rättegången måste tas om eftersom de åtalades rättigheter kränktes.

Männen anklagas för att ha deltagit i terrorverksamhet och för att de skulle ha publicerat förfalskat material med målsättningen att skada Egypten.

Den första februari frigavs och deporterades den australiske Al-Jazeera-journalisten Peter Greste från Egypten. Han greps tillsammans med Fahmy och Mohammed i december 2013.

Elva andra åtalade, främst studenter som anklagats för att vara medlemmar i Muslimska brödraskapet, har också släppts fria.

Egypten fängslar ofta journalister

Fahmy säger i en intervju för SVT att han vill arbeta för att alla journalister som sitter i fängelse i Egypten ska släppas fria.

- Jag älskar att vara journalist och jag vill arbeta som det igen en dag. Men jag vill också arbeta för yttrandefrihet och pressfrihet i framtiden. Så länge journalister sitter i fängelse är pressen inte fri, säger Fahmy till SVT i Kairo.

Ytterligare minst nio journalister sitter fängslade i Egypten. Bland annat har pressfotografen Mahmoud Abou Zeid suttit fängslad i över 500 dagar utan rättegång. Enligt den amerikanska organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) som skyddar journalisters rättigheter är Egypten i topp tio bland länder som oftast griper journalister. Kina, Iran, Turkiet och Etiopien finns också med på listan.

Ytterligare ett massåtal

Samtidigt åtalas över 200 medlemmar av Muslimska brödraskapet för flera våldsamma dåd i Kairo och sex polisers död.

Sammanlagt åtalas 215 personer för att ha grundat en militant grupp. 125 av dem har redan gripits. Sedan 2013 har tusentals av brödraskapets medlemmar gripits.

Sedan den förre presidenten Muhammad Mursi störtades från makten i juli 2013 har myndigheterna slagit hårt mot islamism och mot brödraskapets anhängare. Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har sagt att Muslimska brödraskapet är en säkerhetsrisk för landet.

Muslimska brödraskapets förbjöds efter att Mursi störtades. Brödraskapet är Egyptens största och äldsta islamistiska organisation. Muslimska brödraskapets parti vann med stor marginal i valet 2012.