Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bästa Oscarslåten Glory ingen evergreen

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
John Legend & Common, Oscars 2015
Bildtext John Legend & Common, Oscars 2015

Oscarsstayetten för Bästa sång gick till Glory med John Legend och Common. Grattis till dem. Men om några år är det nog tyvärr inte längre många som minns låten.

Låten Glory är från filmen Selma som skildrar medborgarrättsmarscherna som gick från Selma till Montgomery i Alabama år 1965. Marscherna leddes av bl.a. Martin Luther King. Före Oscarsgalan hade Glory även belönats i Golden Globe som bästa låt.

Jag har tyvärr ännu inte sett filmen, men den är säkert alldeles utmärkt och filmens tema är mycket viktigt. Däremot har jag hört låten Glory och därför ställer jag mig frågan – är det någon som på allvar lyssnat på Glory? Med bägge öron? Samtidigt? För den vann helt klart inte på sina musikaliska meriter.

John Legend & Common / Glory

Inget vi kommer att minnas

Nej. Glory är inget vi kommer att minnas. Orsaken är helt enkelt den att låten som helhet inte är tillräckligt bra. Lyssnar man på låten som sådan märker man att den visserligen nog helt klart har potential till något verkligt stort och episkt som ger en gåshud och sköna rysningar och kanske t.o.m. en omedveten tår på kinden. Utmärkta John Legend är här inne på en mycket fin soul/gospellinje.

Men det hela blir liksom på hälft. Nu hinner låten aldrig lyfta för att de hellre valt att lägga in ett par rapsekvenser på de ställena där låten annars hade fått naturliga lyft. Common i all ära, men här känns tyvärr hans rap alltför malplacerad och närmast inklämd med tvång. Och kan man inte engelska går budskapet en helt förbi. Vilket naturligtvis också är himla synd.

Möjligtvis hade de kunnat rädda låten genom att till sist låta John Legend och en snygg gospelkör höja det hela till skyarna, men icke. Nu slutar den före det. Så nej – det är inte många duschar den här kommer att sjungas i.

Vem borde ha vunnit?

Så vem borde ha vunnit då? Tja, om juryn hade bestått av mig, så hade Oscars-stayetten för Bästa sång i år gått till... (få se nu om jag kan få upp det här kuvertet)... I'm Not Gonna Miss You med Glen Campbell!

I'm Not Gonna Miss You är från dokumentärfilmen Glen Campbell: I'll Be Me som handlar om countrylegenden Glen Campbell och hans avskedsturné före han helt försvinner in i dimmorna av sin obotliga Alzheimers sjukdom.

Av de fem nominerade sångerna har I'm Not Gonna Miss You den helt klart bästa potentialen att leva längre än till nästa Oscarsgala.

Att ge priset åt I'm Not Gonna Miss You hade även visat att Oscarsjuryn inte är rädda för att belöna en sång från en dokumentärfilm och inte en vanlig spelfilm. Det hade samtidigt varit ett fint sätt att hylla denne store countryartist. Dessutom kommer I'm Not Gonna Miss You säkert att sjungas i fler framtida duschar än Glory. I alla fall i min dusch.

Glen Campbell / I'm Not Gonna Miss You – A Scene From Glen Campbell: I'll Be Me