Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Få vill ha konstgräs i Ekenäs"

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 18:34.
Conny Karlsson i Sportmåndag 23.2.2015
Bildtext Conny Karlsson vill inte ha konstgräs på centrumplan i Ekenäs.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Alla fotbollsspelare vill inte ha konstgräs till centrumplan i Ekenäs. Så säger friidrottstränaren Conny Karlsson. Han gillar inte konstgräsplanerna överhuvudtaget.

Conny Karlsson, som gästade Sportmåndag 23.5.2015, kallar konstgräsdiskussionen i Ekenäs för en långdans som kommenteras med jämna mellanrum. Som den före detta kulstötare och numera tränare han är, gillar han inte tanken om konstgräs på centrumplan.

- Det verkar som om någon har det som sin mission att få konstgräs på centrumplan. För friidrottens del är det inte önskvärt, säger Conny Karlsson.

Han säger att friidrottarna gör en massa olika träningar på naturgräs. Det är frågan om viktiga träningar som inte kan göras på konstgräs.

- Det är alltså inte bara frågan om att det inte går att kasta spjut på konstgräs utan det är också en massa annan träning som faller bort, poängterar han.

Han säger att han har hört att inte så väldigt många fotbollsspelare heller är så pigga på att spela på konstgräs.

- Därför känns det lite knepigt att sådana saker föreslås som föreningarna kanske inte ens vill ha.

På tisdag (24.2) beslutar bildningsnämnden om sitt utlåtande om fotbollsplanen på Ekenäs centrumplan ska ha natur- eller konstgräs.

Tudelade känslor efter hall-FM

Conny Karlsson deltog i egenskap av tränare i hall-FM i friidrott under veckoslutet. Tävlingarna ordnades i Tammerfors och för Karlssons kuladepter Sara Oraheimo och Tomas Söderlund gick det både bra och dåligt.

- Sara Oraheimo skadade sig dessvärre i uppvärmningen inför lördagens tävling. Kulringen i träningshallen är väldigt hal och hon föll i en uppvärmningsstöt, säger Karlsson.

Det är ännu oklart hur allvarlig skadan är. Karlsson tror att ledbanden i högra vristen fick sig en ordentlig smäll.

- Hon föll med hela sin tyngd på sitt ena ben. Troligen är hon tvungen att vila benet några veckor. Andra övningar kan hon utföra tidigare.

För Tomas Söderlund gick det bättre i söndagens herrtävling. Han tog silver och stötte årsbästa resultat 18,96.

- Första gången på länge gick det ditåt det ska gå för honom.

Vågar inte lova något

Trots att vintersäsongen varit bra och på alla vis lyckad för Tomas Söderlund, vågar inte Karlsson lova att sommaren blir bra för Söderlund.

- Det är kanske bäst att jag inte säger någonting. Jag har så många gånger tidigare tänkt att sommaren blir bra, säger Conny Karlsson.

- För två år sedan stötte han personligt rekord i hall (19,12) och jag tänkte att det blir en pangsäsong. Allting såg bra ut ändå till första tävlingsstöten på sommaren då han skadade armbågen.

Karlsson säger att den sjuka armbågen har stört Tomas Söderlunds tränande och tävlande tills nu.

- Nu gäller det att fortsätta i ungefär samma stil som vi gjort hittills den här vintern. Tomas måste lyssna på kroppen så att han inte söndrar den.

Utvecklas ännu

Kulbjässen från Karis fyller 26 år i år. Han kan ännu utvecklas anser tränaren Conny Karlsson.

- Under min aktiva karriär fick jag höra att en kulstötare är som bäst i åldern 26-30 år. Men inte finns det någonting som säger att man måste sluta då heller, säger han.

Karlsson är av den åsikten att en kulstötare kan utvecklas också efter fyllda trettio år.

- Som yngre är det viktigt att utveckla sin teknik och sin snabbhet och det borde nog sitta nu för Tomas. Som äldre kan man sedan kompensera det med att träna lite mera styrka. Grenstyrkan kan också förbättras då.

Radio Vega Västnyland

16:34

Diskussion om artikeln