Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Kontroller – Ted Forsström leder nytt program om spelindustrin

Från 2015
Ted Forsström

23 mars är det premiär för Kontroller, en ny serie om allt inom spelvärlden. Samtidigt gör programledaren Ted Forsström från Succémorgon på Radio X3M comeback i tv-rutan.

Ted kommer tillsammans med en grupp utvalda recensenter att testa och diskutera spelnyheter och försöka ge en ärlig bild av hur bra spelen i verkligheten är. De kommer spela spel, snacka spel och analysera spel av alla olika slag.

- Spel är något helt annat än det var tidigare. Då jag var liten var det pinsamt att spela. Man kunde bara göra det med sina nördkompisar och om de coola killarna fick reda på att man spelade så var ju allt förstört. Idag har nästan alla en relation till spel på ett eller annat sätt och det finns inte längre ett stigma ihopkopplat med spelvärlden, konstaterar Ted som lovar ett program där man inte bara ger spelen poäng efter hur bra de är.

Spelindustrin växer så det knakar. Branschen omsatte nära 60 miljarder euro 2014 och fortsätter växa. Det är inte bara barn och unga som spelar. Medelåldern på alla spelare ligger på över 30 år.

Spelindustrin är inte heller så mansdominerad som man skulle kunna tro av den grabbiga bilden som industrin själv ofta ger. Nästan hälften av alla spelare är kvinnor, men kvinnorna syns och hörs sällan när man diskuterar spel. Speljournalistiken har länge kritiserats för att vara kontrollerad av industrin och de stora speltillverkarna.

Det här vill Kontroller ändra på, och kritiskt och oberoende granska spel från både stora och små tillverkare på alla plattformar.

Programledaren Ted Forsström har själv ett brinnande intresse för videospel och har spelat sedan han var barn.

- Mitt intresse för spelandet kom ganska naturligt eftersom vår familj hade den mest avancerade datorn i Purmo som fanns på den tiden, en Intel 286. Jag tyckte det var jättespännande bara att ha en sådan maskin och utforska vad man kunde göra med den. Då märkte man ju ganska snabbt att man kan spela på den. Det var där det började.

Kontroller finns på x3m.yle.fi på måndagar med start 23.3 och sänds på Yle Fem måndagar kl. 20.30. Serien är ett samarbete mellan Pampas Production och Svenska Yle och består av 15 avsnitt under våren och 20 avsnitt under hösten 2015.