Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Den första ejdern kom till Hangö

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 16:32.
En ejder på en klippa på Bengtskär.
Bildtext Våren är här! Det vet man när ejdern dyker upp.

Den hårda sydvästliga vinden på måndagen (23.2) förde med sig en vårhälsning i form av en ejderhane - guding - i praktdräkt. Det var den ansvariga observatören vid Hangö Fågelstation som såg fågeln på väg mot sydost klockan 9.25 på morgonen.

Hangö Fågelstation och forskningsinstitutet Aronias ejderforskare ordnade nu för femte gången en gissningstävling om när den första ejdern anländer på våren.

Tre personer hade gissat rätt datum och lotten utsåg Joona Lehtomäki från Helsingfors till vinnare.

Rekord nära att ryka

Ifjol observerades den första ejdern en dag senare än i år - den 24 februari - medan man åren 2013 och 2011 fick vänta till mars innan den första ejdern dök upp.

Ejdern har dykt upp ungefär vid samma tid de senaste åren (24 februari 2014, 16 mars 2013, 20 februari 2012 och 9 mars 2011), så rekordet från 2012 var nära att ryka.

Det första vårtecknet

De färggranna gudingarna brukar räknas som det första vårtecknet i vår skärgård. I april kan man räkna tusentals ejdrar vid Hangö Fågelstation på en dag.

Överlag är det mycket som tyder på att våren är i antågande. I Nyland observerades de första lärkorna redan för en vecka sedan och den första tofsvipan såg i dag i Gammelstadsviken i Helsingfors.

På Hangö Fågelstation väntar man ivrigt på den första svalan eftersom svalans ankomst också är med i vårgissningen.

Läs också:
Första flyttfåglarna är här!
Helsingforstraktens Ornitologiska Förening Tringas information om årets första ejder.