Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbokodare tävlar med jordbruksapp

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2015 10:17.
Henrik Skogström och Otso Rasimus är två av personerna bakom appen Agrai.
Bildtext Henrik Skogström och Otso Rasimus är två av personerna bakom appen Agrai.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Genom att utnyttja rymdteknik och satelliter får jordbrukare information om när det är bäst att skörda och gödsla. Allt kommer automatiskt till en applikation i telefonen.

Det här är den uppfinning som fyra kodare och programmerare från Åbo på onsdag kommer att resa till Barcelona med. De har gått till final i Europeiska rymdorganisationen ESA:s app-tävling med sin telefonapp Agrai.

De fyra kompisarna Henrik Skogström, Aarni Koskela, Otso Rasimus och Matti Määttänen vann ESA:s app-deltävling i Åbo. Då visade de efter ett dygn upp en första version av appen. Nu har de i finalen fem dagar på sig att utveckla den och göra en prototyp.

- Vi vann säkert deltävlingen i Åbo eftersom vi genast var i kontakt med jordbrukare och frågade dem vad de skulle behöva, säger Rasimus. Vi kunde presentera ett verkligt problem, med en verklig lösning.

Appen Agrai ska utnyttja satellit- och klimatdata tillsammans med geografiska och historiska data, för att ge den optimala tidpunkten för gödsling och för skörd.

AGRAI-appen
Bildtext Första versionen av AGRAI-appen
Bild: AGRAI

- Genom att använda flera olika källor, kan vi kanske ge en bättre analys på vad som kommer att hända, säger Skogström.

I gruppen har de delat upp uppgifterna, så att en funderar på data, någon annan på användarvänligheten, en tredje på designen medan den fjärde programmerar mera.

- Vi blir inte rika på den här, men det skulle vara roligt om någon ville fortsätta utveckla idén, säger Skogström, så att appen på riktigt kunde utnyttjas.

Åbolaget är ett av sex fyrapersonersteam som har avancerat till finalen. Både Skogström och Rasimus poängterar hur viktig och inspirerande miljön i Åbo är för IT-branschen och start up-företag.

- Här finns personer med rätt kunskap och rätt kontakter. Och tack vare Boost Turku får unga studerande hjälp med att bygga upp nya företag.

På måndag avgörs vem som har vunnit årets Appathon på ESA App Camp. Prisutdelningen sker på mobilvärldskongressen i Barcelona.

Här finns de sex finalisterna och deras appar presenterade (på engelska)

Åbokodarna vann sedan tävlingen. Åbokodare vinnare i ESA App Camp i Barcelona

Artikeln uppdaterad 4.3.2015 med en länk till artikeln om att Åbokodarna vann tävlingen.