Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trendig glutenfri mat – ingenting för friska personer

Från 2015
Uppdaterad 23.02.2015 19:14.
Pauls julbröd med aprikoser.
Bild: YLE/Strömsö

Ingen forskning visar några positiva effekter för friska personer som äter glutenfritt, säger forskaren Anneli Ivarsson till Sveriges Radio.

- Det är bara de som lider av sjukdomen celiaki (i Sverige cirka 2-3 procent av befolkningen) som ska avstå från gluten.

I en mindre australiensisk forskningsrapport hävdades det att också andra personer än de som lider av celiaki borde avstå från gluten – men de påståendena drogs senare tillbaka.

Ivarsson påpekar att det är viktigt att de som har sjukdomen celiaki verkligen blir medvetna om att de har den, och kan lägga om sin diet. Man kan låta testa sig om man har misstankar i den riktningen.

Gluten är den dominerande proteinkomponenten i sädeskorn och mjöl från främst vete men också råg och korn. Celiaki innebär att man inte tål gluten. En skada på slemhinnan i tarmen gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sätt.

Att äta glutenfritt har blivit en trend

Det har blivit trendigt att äta glutenfri mat.

I Sverige ger Livsmedelsverket människor rådet att äta mer frukt, grönt, bär, bönor, nötter, fisk och mindre kött.

- Enkla råd – som inte syns i mediebruset, konstaterar Ivarsson.

Diskussion om artikeln