Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trolig lösning på farsen: Kortare fotbolls-VM i Qatar

Från 2015
Tyskland firar VM-guld 2014
Bildtext Tyskland firade VM-guld i Brasilien i somras.
Bild: EPA / All Over Press

Nu verkar en lösning på när och hur fotbolls-VM 2022 ska genomföras vara nära. Enligt ansedda The Guardian kommer en modell för hur turneringen i Qatar ser ut att presenteras redan på tisdag.

Vändningarna kring VM har varit många i och med att man först efter att Qatar tilldelats mästerskapet insåg att turneringen inte går att genomföras sommartid på grund av de alltför heta förhållandena.

Nu skriver den ansedda brittiska tidningen The Guardian att Fifas specialtillsatta kommitté kommer att föreslå en lösning med en förkortad turneringsversion i november-december.

– Det är nästan helt säkert att det kommer beslutas om detta, men kompensationen är en förkortning av turneringstiden och förberedelserna inför, säger en kommittémedlem som vill vara anonym.

Färre resdagar i Qatar

De europeiska klubbarna och ligorna har tidigare motsatt sig en vinterturnering mitt under ligasäsongerna, men de ska nu godkänna detta förslag med komprimerat format.

– Ligorna har varit bestämda i sin åsikt att det bara behövs två veckors förberedelser istället för de vanliga tre eller fyra, och att turneringen inte behöver vara i 32 dagar som senast i Brasilien, menar The Guardians källa.

– Spelarna från klubbar på det norra halvklotet – vilket är majoriteten – kommer inte vara likna slitna, och logistiken i Qatar med mindre än två timmars bilresa mellan alla arenor gör att det inte kommer att bli några resdagar för lagen. Till exempel behöver du förmodligen inte fem dagar mellan semifinal och final, 72 timmar borde räcka.

Ett alternativ hade också varit att ordna VM i januari-februari, men då hade närheten till vinter-OS skapat bekymmer. Kommittén ska rösta fram ett slutligt förslag på tisdag.