Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tidningen Östnyland miste en del annonsörer

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2015 06:57.
Första numret av tidningen Östnyland
Bild: Yle/Sune Bergström

Jämfört med de gamla tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet har tidningen Östnyland tappat lite annonsörer. Men det är svårt att säga om det beror på den nya tidningen eller på den allmänna trenden alla tidningshus tampas med.

Så här gjorde vi

  • Vi valde ut sex nummer av tidningen Östnyland: 27.1, 29.1, 31.1, 3.2., 5.2 och 7.2.2015.
  • Vi valde också ut sex nummer var av tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet: 28.1, 30.1, 1.2, 4.2, 6.2 och 8.2.2014.
  • Vi räknade mängden kommersiella annonser och noterade den ungefärliga storleken. KSF Medias egna annonser, dödsannonser och grattisannonser räknades inte.
  • Vi räknade också ut hur många av annonserna var lokala, alltså från Lappträsk och Lovisa för Östra Nylands del och från Borgå och Sibbo för Borgåbladets del.
  • Därefter räknade vi ihop den totala annonsmängden i samma dags nummer av Östra Nyland och Borgåbladet. Till sist jämförde vi med motsvarande dags nummer av Östnyland.

Då vi jämförde annonsmängden i tidningen Östnyland de gamla tidningarna Östra Nyland och Borgåbladet, märkte vi att mängden annonser allmänt har minskat en aning. Det gäller också de regionala annonserna.

I annonsernas storlek kan man inte se några större förändringar. Däremot är det tydligt att färre första sidor i tidningen Östnyland är sålda och att dessa är helsidesannonser mer sällan än i de gamla tidningarna.

– Tyvärr har det inte kommit några överraskningar. Och jag säger tyvärr eftersom det gärna skulle ha fått komma lite positiva överraskningar. Det går inte så bra för riktigt något tidningshus just nu och vi påverkas också, säger marknadschef Patrik Selenius på tidningen Östnyland.

Tidigare hade Östra Nyland och Borgåbladet en del dubbelannonsörer som köpte spaltutrymme i båda tidningarna. De har automatiskt fallit bort i och med den nya tidningen.

– Men de har inte varit så många att det skulle ha så stor inverkan, säger Selenius. Tiderna är kanske inte de bästa just nu vad gäller att komma med något nytt.

Stora företag söker nya lösningar

För alla annonsörer är papperstidningen inte längre det bästa alternativet.

Många större företag som matbutiker söker nya digitala lösningar och då är utmaningen enligt Selenius att kunna erbjuda dessa lösningar. Bilfirmorna, som traditionellt har varit stora annonsörer, har det tufft och vill spara. Då är det lätt att tidningsannonserna blir borta.

KSF Media är ett av många tidningshus som försöker hitta sin plats inom de nya ramarna.

– Men nog har vi fått en hel del positiv respons också av företagare som tycker att spridningen är rätt nu, från Sibbo till Lovisa. Vi talar om Östnyland på ett annat sätt, så på det viset är vi helt nöjda, säger Selenius.

Annonsbortfallet ett summa summarum

Frågan blir då om annonsbortfallet har att göra med de kärva ekonomiska tiderna, eller med att den nya tidningen Östnyland inte känns lika lockande för de lokala annonsörerna.

– Jag kan säga att det är ett summa summarum. Det är kanske lättare nu att lämna bort en annons i och med att det här är något nytt, säger Selenius.

Han påpekar också att många företag tar en andningspaus efter årsskiftet och funderar på hur de ska göra det här året. Januari och februari har alltid varit lugna månader på annonssidan.

Synligast blir det i och med att färre framsidor är sålda.

– Vi jobbar på det och är öppna att komma med lösningar som gör alla nöjda, också de riktigt lokala företagarna.

Måste hitta fler små annonsörer

Att färre första sidor i tidningen Östnyland är sålda är problematiskt, eftersom förstasidesannonser bringar in de största annonsintäkterna. Då exempelvis bilfirmorna och matbutikerna, som varit de största annonsörerna på tidningens första sida, blir borta syns det lätt också för läsarna.

Hur kan man då kompensera bortfallet?

– Klart att vi får hitta ganska många små annonsörer för att kompensera en stor, så ja, det är ju en utmaning i och för sig. Det kräver mycket mera fotarbete.

Både tidningen Östnyland och dagstidningar i allmänhet har alltså en hel del utmaningar att ta itu med.

Enligt Selenius gäller det att få företagen att våga satsa. Då vi lever i ekonomiskt kärva tider är det lätt att bli för försiktig, medan andra sedan tar risker och oftast lyckas ganska bra.

– Utmaningarna för vår bransch är ganska lika som för alla andra. Det ekonomiska läget är dåligt just nu, men det betyder inte att man bara kan bli och ligga. Då går det inte bra för någon.