Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Osäker framtid för Lojoskolor

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2015 07:14.
Källhagens skola och Virkby gymnasium
Bildtext De nationella reformplanerna för gymnasierna leder till osäkerhet för Virkby gymnasium, enligt politikern Irene Äyräväinen
Bild: Yle/Maria Wasström

Då det gäller framtiden för den svenska förskolverksamheten och de svenska grundskolorna i Lojo , har samlingspartisten Irene Äyräväinen ordet "effektivitet" som ledstjärna.

Hon är ordförande för den arbetsgrupp som koordinerar det stora arbetet med servicenätverket.

- Både den finska och svenska servicen i hela staden ses på samma sätt över för att kunna erbjuda så högklassig service som möjligt. Det betyder att enheterna måste vara effektiva.

Äyräväinen: Små skolor inte effektiva

Mycket små enheter är verkligen inte effektiva, säger Äyräväinen.

Men då Lojo vill koncentrera skolnätet, kan det då betyda att Lojo lägger ner den ena av de två skolorna som har undervisning i årskurserna ett till sex, nämligen Solbrinkens skola i centrum och Virkby skola?

- Kanske jag inte skulle lägga fram saken så där, svarar Irene Äyräväinen, utan i stället säga att vi får se vad som är förnuftigt - vad lönar det sig att slå ihop?

Klart är att för yngre barn är transporterna en större fråga än för äldre barn.

Solbrinkens skola i Lojo
Bildtext Solbrinkens skola finns i centrum av Lojo.
Bild: Yle/Sofia Lindahl

Gymnasiets framtid osäker

Irene Äyräväinen påminner i det här sammanhanget om att det i hela Finland kan bli stora förändringar för gymnasierna. Hur går det då för Virkby gymnasium?

- Jag vet inte hur det går, men jag hoppas Virkby gymnasium får finnas kvar, svarar Äyräväinen, som också är ordförande för stadsstyrelsen i Lojo.

Nybyggen behövs

Vilka skolor som ska bli kvar i Lojo ska klarna under det här året, säger hon. Men servicenätverket förnyas under en tioårsperiod. Många av skolbyggnaderna är i verkligen dåligt skick, påminner Äyräväinen.

- Vi måste bygga nytt och måste noggrant överväga vilka skolor det lönar sig att reparera och när det lönar sig att bygga nytt.

Stadsstyrelsens ordförande i Lojo, samlingspartisten Irene Äyräväinen.
Bildtext Irene Äyräväinen leder ordet i stadsstyrelsen i Lojo.
Bild: yle/Robin Lindberg

Nej till skolor med färre än 100 elever?

Nämnden för fostran och utbildning ska på onsdag (25.2) ta ställning till ett förslag att Lojo i huvudsak inte längre ska ha grundskolor med färre än 100 elever.

Det föreslås också att förskoleundervisning alltid då det är möjligt ska arrangeras i skolor och inte i daghem.

Den 19.3 ska förskolorna och skolorna igen behandlas i den arbetsgrupp som koordinerar det stora arbetet med servicenätverket.

Läs mera:
Lojo vill förnya all service
Svenska skolfrågan i Lojo fortfarande olöst