Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Din kropp visar dina sanna känslor

Från 2015
Uppdaterad 25.02.2015 15:46.
Ett par kvinnofötter, och ett par hundfötter på en gräsmatta.
Bildtext Fötterna ljuger aldrig.

Har du funderat på om den där personen du just pratade med på festen tycker om dig? Eller om du uppfattas som hysterisk för att du alltid rör intensivt på dina händer och armar när du pratar?

Kroppsspråket avslöjar mera om det du tänker och tycker än vad du kanske skulle vara bekväm med, men det gäller att kunna läsa signalerna. X3M har talat med Christoph Treier, utbildad expert på vad vår kropp säger. Christoph har gedigen erfarenhet i ämnet och har tränat idrottare som exempelvis Marcus Grönholm i att tänka på kroppens omedvetna signaler.

Treier coachar
Bildtext Christoph Treier analyserar Ann-Karin Siegfrids kroppsspråk.

Vi bad honom om några snabba tips på vad man ska titta efter och hur man ska bete sig på en arbetsintervju för att ge ett gott intryck och undvika de värsta fällorna.

Fötter

Det bästa sättet att se vad en människa egentligen tänker är att titta på fötterna, om man har möjlighet, säger Christoph. De är de kroppsdelar vi lättast glömmer bort att kontrollera. Fötterna anger ofta den riktning du är på väg mot omedvetet. Om du talar med någon och personens fötter är vända mot, exempelvis höger, så kan du vara säker på att personen är på väg bort just åt det hållet.

Händer

Händerna är, föga förvånande, också tydliga markörer. Folk som förväntar sig något bra sätter ofta ihop händerna, berättar Christoph. I en matkö, till exempel, kan du se om någon förväntar sig att få en bra måltid om den för ihop händerna och roterar dem mot varandra. Du kan också avläsa om någon är skeptisk eller ointresserad om den sätter fingrar upp mot tinningen sidan av ansiktet och gnuggar det svagt.

Ögon
Bildtext Ögonen avslöjar dig.

Ögon

Ögonen är en klassiker i kroppsspråksammanhang. Om du befinner dig i en ordentligt upplyst miljö kommer dina pupiller att förråda dina känslor. Om pupillerna vidgar sig är du intresserad av personen du talar med eller det ämne ni talar om, och vice versa.

Oavsett vad man talar om ska man dock inte dra förhastade slutsatser, säger Christoph. Att någon har armarna i kors betyder inte nödvändigtvis att den stänger dig ute, personen i fråga kanske tycker att det är bekvämt. Och man ska inte förväxla kroppsspråk och gestikulerande: händer och armar kan användas för att beskriva något visuellt utan att det nödvändigtvis har en djupare mening. Leta efter flera markörer, inte bara en enda.

Arbetsintervjun

Få ställen gör dig så självmedveten som en dejt eller en arbetsintervju. Här kommer Christophs och X3M-TV:s förslag på hur du kan bli en bättre jobbsökare: Håll koll på ditt kroppsspråk

Mer om ämnet på Yle Arenan