Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Med musikens hjälp klådde Edwyn Collins sin stroke

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Edwyn Collins, Orange Juice, skivomslag
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

I mitten av 90-talet stod Edwyn Collins på toppen av sin karriär. Singeln A Girl Like You hade blivit en stor hit världen över. 10 år senare drabbades han av en svår stroke och kunde inte säga mycket mer än "ja" och "nej". Men Edwyn var segare än stroken.

Den 18:e februari 2005 blev Edwyn Collins intervjuad av BBC Radio 6 Music. Han sade då att han kände såväl svindel som illamående, men trodde det berodde på matförgiftning. Två dagar senare togs den då 46-årige Edwyn Collins in på sjukhus. Han hade uppenbarligen drabbats av en svår stroke.

På sjukhuset fick han en hjärnblödning till och den 25:e februari blev han opererad för att lätta på trycket i hans huvud. Utan operationen hade han dött.

Som en följd av stroken blev Edwyn delvis förlamad på höger sida och fick även svåra problem med talet. Afasin gjorde att han endast kunde uttala ett fåtal fraser som: "ja", "nej" och "Grace Maxwell" (hans frus namn).

Fakta:

  • Namn: Edwyn Stephen Collins
  • Född: 23.08.1959 i Edinburgh, Skottland
  • Yrke: singer-songwriter, musiker, delägare i skivbolag (Postcard, AED)
  • Tidigare band: Orange Juice
  • Största hittar: Rip It Up (med Orange Juice), A Girl Like You (solo)

Orange Juice

Edwyn Collins föddes år 1959 i Edinburgh i Skottland. Före solokarriären blev han känd på 80-talet med det smått legendariska skotska indiepop-bandet Orange Juice. Deras största hit var Rip It Up som kom på en 8:e plats på den brittiska hitlistan.

Glasgow-baserade Orange Juice blev kanske inte så stora på sin tid, men det är många senare och större band som haft dem som influenser, bl.a. Teenage Fanclub, Belle And Sebastian, Camera Obscura, Franz Ferdinand och även i viss mån The Smiths (lyssna t.ex. på This Charming Man).

Det kastas ibland fram att det t.o.m. var Orange Juice som startade hela indiepop-grejen med deras singel Falling And Laughing. Det må vara osagt, men det är i alla fall klart att Orange Juice var bland de absolut första.

10 år senare hade Edwyn Collins en världshit med A Girl Like You och framtiden såg ljus ut. Men ytterligare 10 år efter det rasade allting samman när stroken kom.

6 månader på sjukhus

Efter sin stroke låg Edwyn Collins 6 månader på sjukhus och han hade stora problem med att kommunicera med omvärlden. Det var svårt att hitta rätt ord och deras rätta betydelse. Han kunde varken läsa eller skriva längre, inte spela gitarr eller gå och fick t.o.m. lära sig tvätta tänderna på nytt.

Men tack vare intensiv neurologisk rehabilitering och musikaliskt specialinriktad talterapi började Edwyn sakteligen komma tillbaka igen. En stor orsak till att det lyckades var Edwyns envishet och fasta vilja att fortsätta göra musik och en dröm om att få uppträda live igen. Han har själv sagt att han mycket långt har just musiken att tacka för att han ändå repat sig någorlunda från sviterna efter stroken. Med betoningen på någorlunda.

Än idag är Edwyns tal nedsatt och hans högra hand är rätt obrukbar vilket naturligtvis gör det mycket svårt för honom att t.ex. spela gitarr. Men hans förmåga att göra briljant popmusik finns ändå kvar. Även om han enligt egen utsago fått mycket svårare att fokusera på själva strukturen i låtarna nu mot hur enkelt det var för honom före stroken.

Skivor och dokumentärer

Det har nu i dagarna gått exakt 10 år sedan Edwyn Collins drabbades av stroke. Under dessa 10 år har han gett ut den skiva som blev på hälft när sjukdomen kom samt ytterligare två utmärkta soloplattor. Det har dessutom gjorts två dokumentärer om Edwyn Collins och hans svåra väg tillbaka (se nedan). Den senaste kom i november ifjol. Se gärna dem bägge. Man klagar litet mindre efter det.

Efter sjukdomen har Edwyns sångröst blivit något mörkare och man märker ibland att hans uttal förändrats och blivit litet grötigare. Men annars är det förvånansvärt litet som förändrats i hans musik. Den är fortfarande lika positiv och melodiös som tidigare och saknar helt någon som helst bitterhet över det onda öde som drabbat honom. Tvärtom har Edwyn Collins sagt att han inte är det minsta deprimerad över vad som hänt utan bara är glad att han lever. Och kan fortsätta göra musik.

Hans fru och manager Grace har även sagt att Edwyns gamla envishet kommit tillbaka och att de börjat gräla igen. Varje dag. Precis som tidigare. Vilket man väl i detta fall enbart får se som ett hälsotecken.

Spotify-lista med bästa Orange Juice / Edwyn Collins-låtarna:

Edwyn Collins / Home Again – Documentary BBC Scotland

The Possibilities Are Endless (Official Trailer)