IS hotar italienska turistattraktioner
I Italien har man skärpt säkerheten vid eventuella terrormål runt om i landet. Orsaken är att terrorgruppen Islamiska staten har hotat att utföra attacker vid turistattraktioner som bland annat Vatikanen och Colosseum i Rom.
Det relativt korta avståndet till Libyen och den politiska villervallan har gjort Italien till gynnsam terräng för kriminella organisationer som kan ta sig in i landet med den stora flyktingströmmen.
Terrorgruppen IS som ökat sitt inflytande i Libyen har hotat att just med flyktingströmmen ta sig in i Italien och därigenom få åtkomst till resten av Europa. Bara i år uppskattas hundratusentals flyktingar starta från Libyen för att sjövägen försöka ta sig till Italien.
Italiens försvarsminister Roberta Pinotti bedömer att hotet är verkligt. Italien har beslutat att höja beredskapen och har skickat ut 4800 beväpnade soldater för att skydda landets ansedda monument och sevärdheter.
Från Italien till Europa
Italien har flera gånger krävt att Europeiska unionen måste hjälpa landet med flyktingströmmen och understrukit att de själva inte har kapacitet att registrera alla personer som tar sig in i landet.
De andra EU-länderna har i sin tur kritiserat Italien för att de fritt låter flyktingarna fortsätta till övriga Europa. Frankrike har flera gånger tillfälligt stängt gränsen till Italien på grund av den illegala flyktingströmmen. Också Tyskland har hotat med att vidta liknande åtgärder.
Islamiska statens hot om att via Italien skeppa in krigare till Europa sätter återigen Italien under lupp.
Libyen är en tidigare italiensk koloni och relationerna länderna emellan var särskilt varma då Muammar Gaddaffi och Silvio Berlusconi hade makten i länderna. Nu vill Italien inta en ledande position för att stabilisera läget i Libyen som en del av en FN-ledd operation.
Men trots att IS uttryckligen är ett hot för Italien har statsminister Matteo Renzi sagt att landet endast kommer att ingripa i situationen i Libyen som en del av en större internationell koalition, inte ensam.