Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tysta rum lockar helsingforsare till biblioteket

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Peter Lindfors, bibliotekarie vid Berghälls bibliotek, står i Berghälls bibliotek
Bildtext Peter Lindfors är bibliotekarie vid Berghälls bibliotek.

Behovet av tysta utrymmen att arbeta och vistas i har börjat öka efter en tid av ointresse. De arbetsrum som en del bibliotek erbjuder kan ses som en slags modern version av läsesalarna.

Sedan 2010 kan man med bibliotekskortet och en personlig pin-kod boka ett arbets- eller mötesrum som Helsingfors stadsbibliotek med samarbetspartners står för. Konceptet kallas Urban Office och finns numera också i Tavastehus och Kouvola.

Urban Office har tidigare funnits enbart i Glaspalatset i Helsingfors, men sedan årsskiftet finns de också Berghälls bibliotek.

- Vi är otroligt nöjda med hur det har gått. Det bor många studeranden och frilansföretagare i området som behöver ett ställe att jobba på i lugn och ro. Det sitter nästan alltid någon och jobbar här, säger bibliotekarie Peter Lindfors vid Berghälls bibliotek.

Ljuddämpat och rött

I Berghäll består kontorsutrymmet av ett rum som skiljs åt med skärmar. Den ena långväggen är klädd med en röd, ljuddämpande tapet och i taket finns akustikplattor monterade. På båda sidor om skärmarna står ett bord och några stolar.

Arbetsrum i Berghälls bibliotek, med klädstativ i förgrunden
Bildtext Inredningen är sparsmakad i Berghälls kontorsutrymmen

Här går det bra att boka upp till två timmar för jobb eller för möte. Biblioteket bjuder på internetuppkoppling och tillgång till bland annat printer.

- Behovet av arbetsutrymmen i Helsingfors är väldigt stort och att hyra ett arbetsrum kan bli väldigt dyrt. På ett sätt konkurrerar vi med privata aktörer men främst skulle jag säga att vi bjuder på ett alternativ, säger Lindfors.

Läsesal 2.0

Urban Office-utrymmena kan ses som en modern version av läsesalarna som varit mycket populära på biblioteken. Efterfrågan på läsesalar svalnade under en tid, men nu verkar trenden vända igen.

- I något skede började man tycka att de inte längre behövs. Många bibliotek har till och med slopat läsesalarna helt. Men nu har vi fått mycket respons och önskemål om att återupprätta läsesalar och tysta rum. Det här är ett alternativ, säger Lindfors.

Lindfors tror själv att det beror på att tysta utrymmen är en lyx i dagens värld. Ljudet är konstant överallt.

- Människor värdesätter tysta områden och rum där man kan koncentrera sig.

Programmet är inte längre tillgängligt

Läs mera och boka arbetsrum på Urban Office hemsida (finska).