Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jante Redux

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2015 15:44.
Arthur Franck, Oskar Forstén
Bildtext Arthur Franck och Oskar Forstén funderar på Jantelagen i ny dokumentärserie.

Du skall inte tro att du är något. Den första paragrafen i Jantelagen summerar fint vad hela mentaliteten bygger på. Filmmakarna Arthur Franck och Oskar Forstén undersöker fenomenet Jante genom fem filmer under dokumentärfilmsprojektet dox@net.

- Det var en gammal idé som vi grävde fram i och med pitch-tävlingen som ordnades för ett år sedan. Vi hade velat göra en film med Jantelagen som tema och nu fick det bli fem korta filmer istället, berättar Arthur.

De hade tänkt använda sig av de egentliga paragraferna i Jantelagen som botten för filmerna, men efter att ha gjort research i fem månader, och till och med filmat i en vecka, slängdes allt material i papperskorgen.

- Det fick bli fem filmer som egentligen inte har så mycket med varandra att göra men som tillsammans utgör en kreativ helhet, säger Franck.

- Ett av huvudändamålen med dox@net är att väcka diskussion och det tror vi att våra filmer kan göra. Vi ville utöver Jante-aspekten visa en annorlunda bild av Svenskfinland än den vi vanligtvis ser på tv, inflikar Oskar.

Inte monopol på ångest

Ett annat mål var att göra något på svenska för en finsk publik. Tesen var att finskspråkiga Finland inte har ensamrätt på ångest och melankoli.

- Vi försökte berätta något om en del av Finland som många tror att kanske är ganska trevlig, mysig och harmlös.

1. Visselblåsaren

Livet på den svenskspråkiga landsbygden i Finland beskrivs ofta som en idyllisk och lycklig tillvaro, men detta är långt ifrån hela sanningen.

- Den här filmen etablerar att fenomenet fortfarande existerar och inte är dragen ur hatten. Vi visar att man, speciellt på små orter, kan ha det väldigt jobbigt om man på något sätt sticker sig ur massan.

2. Lokal-TV Remix

Den ultimata sanningen om Svenskfinland finner man då man zappar mellan lokal-tv -sändningar.

- Detta är en hyllning till Sjukt Lokal Lokal-TV. Fenomenet lokal-tv berättar mycket om speciellt Österbotten, men också på annat håll finns det lokala kanaler. Av de kanaler som fortfarande är aktiva fick vi material som vi klippte ihop. Det finns något väldigt charmigt i enkelheten.

3. Pålkkasvinets lag

Jantelagen kan även anpassas för att beskriva en fotbollssupporters mentalitet.
- Det här var bland det första vi spelade in. Här ville vi kolla om Jantelagens paragrafer också kan fungera på en supporterklubb för ett idrottslag. Vi ville undersöka vad man kan läsa om en persons omgivning och inre värld bara genom att stirra på ett ansikte.

4. En lagstiftare korsar sitt spår

Tre dumdristiga hjältar gör ett tappert försök att uppdatera en över 80 år gammal lag.

- I den här filmen funderade vi närmare om själva lagen och dess paragrafer. Tre personer kastar sig in i temat och skriver nya paragrafer. Vissa tog det mera humoristiskt och andra mera på allvar, men alla hade en klar uppfattning om att fenomenet är väldigt verkligt.

5.Elefanten

MUSIKVIDEO. Välkommen till ditt liv. Välkommen till Jante.

- Vi hittade en rap-trio som ställde upp och kunde berätta om livet på en liten ort. Som inspiration hade vi en serie Youtube-filmer gjorda av ett gäng ungdomar i Ingå som åker omkring i sina bilar på natten.

Finns det något gott som kommer ur janteismen, och är fenomenet på väg att dö ut?

- Jantelagen kan hjälpa människor att hålla fötterna på jorden och inte låta egot gå över styr, menar Arthur.

- Så länge Jantelagen motarbetar selfie-pinnens framgång så har den en plats i vårt samhälle, skrattar Oskar.

Mera om projektet och Jantelagen kan du läsa här.