Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vi flaggar för Minna Canth

Från 2015
Uppdaterad 08.04.2015 12:34.
Ulrika Sandell
Bildtext Ulrika Sandell har forskat om Minna Canth
Bild: yle/Maud Stolpe

Minna Canth, född Ulrika Wilhelmina Johnson, 19 mars 1844 i Tammerfors, död 12 maj 1897 i Kuopio var en av de viktigare finländska författarna under 1800-talet..

Sedan 2007 är 19 mars allmän flaggdag i Finland och den enda som tillägnas en kvinna. Folkloristen Ulrika Sandell har tagit reda på en del om denna märkeskvinna

Minna Canth-dagen:

  • Minna Canth 19.3.1844 – 12.5.1097 född som Ulrika Wilhelmina Johnson i Tammerfors.
  • Var en av de viktigaste finländska författarna under 1800-talet.
  • Finlands första kvinnliga journalist och engagerad i samhällsfrågor, kvinnans ställning och nykterhet.
  • Var berömd för sina salonger i Kuopio, som samlade kulturpersonligheter från hela landet.
  • Det mest kända verket är pjäsen Työmiehen vaimo (Arbetarens hustru, 1885). Pjäsens urpremiär blev en skandal, men ett par månader senare antog riksdagen en ny lag som bestämde boskillnaden inom äktenskap.
  • Dramat Sylvi, som är det enda hon skrev på svenska, fick en bejublad premiär på Svenska teatern i Helsingfors (1893). Det som handlar om en ung kvinna som giftmördar sin make och bygger på en verklig händelse som utspelades i Tavastehus.
  • 2007 infördes 19 mars som allmän flaggdag i den finländska kalendern och är den enda av flaggdagarna som tillägnas en kvinna. Dagen firas också som jämställdhetens dag.

Minna Canth kan sägas ha varit en kvinna som var långt före sin tid. Hon var vår första kvinnliga journalist och samhällskritiker. Med sin pjäs Työmiehen vaimo, Arbetarens hustru, ställde hon till rabalder i och med att hon ifrågasatte kvinnornas sårbara ställning i äktenskapet och gick åt fylleriet. Då pjäsen hade urpremiär sågs den som en skandal. Men året efter godkändes boskillnadslagen i Finland, vilket gav kvinnorna en säkrare ställning.

Minna Canth var under en stor del av sitt liv ensamförsörjare med flera barn efter att hennes man hade dött, men eftersom hennes affärsrörelse gick bra kunde hon ägna sig åt skrivandet och sina berömda salonger, som samlade samtida storheter till Kuopio.

Den 19 mars uppmärksammas Minna Canth med en egen flaggdag som samtidigt också är jämställdhetsdagen. Ulrika Sandell har tagit reda på mer om vem Minna Canth egentligen var.