Virtuella verkligheter kan få dig att må bättre
Forskning visar att virtuella verkligheter kan hjälpa människor att lindra eller bli av med mentala problem såsom fobier och posttraumatisk stress. Teknologin har blivit både rejält billigare och bättre under senare år, men trots det så används den knappt alls inom psykoterapin.
För att på allvar kunna uppleva en virtuell verklighet måste man i dagens läge använda sig av särskilda skärmglasögon som erbjuder en möjligheten att bli totalt omsluten av den virtuella verkligheten. Undertecknad kan intyga att det är en imponerande inlevelseupplevelse.
Medan prylskapare och speltillverkare har utvecklat den virtuella tekniken så har forskare funderat på hur den kan användas för att förbättra vårt välmående.
- Virtuell verklighet möjliggör att folk kan uppleva någonting på nytt, men på ett välkontrollerat sätt, förklarar Bruno Herbelin vid den tekniska högskolan École Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz. Han har doktorerat på det här temat.
I användning i USA
Det går att skapa ett virtuellt scenario som en psykoterapeut kan styra, och han eller hon kan lägga till eller ta bort element som patienten är rädd för, till exempel höga höjder, spindlar eller sociala situationer. Den amerikanska armén använder redan i dag virtuella verklighetsscenarier för att lindra posttraumatisk stress hos soldater som har återvänt från krigsområden.
Men i övrigt är potentialen outnyttjad inom psykiatrin.
- Den största nyttan med virtuella verkligheter är att kunna erbjuda snabb och effektiv behandling mot ångest och olika fobier, konstaterar Jan-Henry Stenberg, som verkar som psykoterapeut i Helsingfors.
Det här kräver ändå att man bygger upp lämpliga virtuella scenarier. Forskare anser att det behövs en stor grupp spelutvecklare och många miljoner euro för att förverkliga det.

"Inte så dyrt att ta fram innehåll"
Men Olli Sinerma, som konkret jobbar med att utveckla banbrytande virtuella spel vid det nio personer stora spelföretaget Mindfield games i Helsingfors, håller inte med.
- Med goda grafiska kunskaper och programmeringskunskaper kan också en liten grupp skapa lämpliga virtuella scenarier, som psykoterapeuter kan använda i sina behandlingar. Och det behöver inte ens bli särskilt dyrt, säger han.
Mindfield games är för tillfället det enda spelföretaget i Finland som utvecklar spel för virtuella verkligheter. Senare i år väntas företaget ge ut ett science fiction-spel som heter Pollen. Det kommer att påminna om det klassiska äventyrsspelet Myst.