Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Våningshus byggs kanske i centrum av Ekenäs

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2015 17:50.
På den här tomten vid Stationsvägen kan ett fyravåningshus komma att byggas.
Bildtext På den här tomten vid Stationsvägen kan ett fyravåningshus byggas.
Bild: Yle/Tove Virta

Ett hus med fyra våningar och en hiss byggs kanske i hörnet av Stationsvägen och Ystadsgatan i Ekenäs. Huset planeras ha affärslokaler och bostäder.

Det är Fastighets Ab Ekenäs Bankhus som äger tomten. Bolaget ägs i sin tur av Andelsbanken Raseborg som vill sälja tomten.

Avsikten är att bygga ett hus i fyra våningar med hiss. Det skulle kunna finnas affärslokaler i den första våningen mot Stationsvägen och bostäder i de övriga våningarna. Bilparkering ryms på gården.

Styrelseordföranden för Fastighets Ab Ekenäs Bankhus, Lars Björklöf, berättar att tomten köptes i slutet av 1980-talet. Tanken var att bygga kontor, men det blev aldrig av.

Det är klart att det inte kommer att byggas kontor på tomten, så den behövs inte längre.

Banken har diskuterat med eventuella köpare och då kom det fram att den gällande stadsplanen inte är ändamålsenlig. Banken har därför lämnat in ett initiativ om att den gällande stadsplanen ändras.

Planläggningsnämnden diskuterar ärendet på onsdag (25.2) och förslaget till stadsstyrelsen och fullmäktige är att initiativet godtas och införs i planläggningsprogrammet för åren 2015-2019.

Diskussion om artikeln