Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslätt kan bli utan bäddavdelning

Från 2015
kyrkslätt hälsocentral
Bildtext I den nuvarande bäddavdelningen i Kyrkslätt hälsocentral finns 30 bäddplatser.
Bild: YLE/Anneli Nylund

Kyrkslättborna är oroliga över att kommunens nya hälsovårdscentral blir utan bäddavdelning. Finns det ingen bäddavdelning i Kyrkslätt försämras hälsovården och jag undrar om Kyrkslättborna ens får plats i Esbo sjukhus, säger sjukskötare Anette Grönvall.

Både kommunstyrelsen och vård- och omsorgsnämnden i Kyrkslätt har redan fattat beslut om att hälsocentralen byggs utan bäddplatser men fullmäktige har sista ordet. Om hälsocentralen inte har bäddplatser ska Kyrkslätt hyra utrymmen i Esbo sjukhus eller köpa platser från Esbo stad.

- Det blir dyrt för kommunen att köra patienter som behöver sjukhusvård med ambulans från Kyrkslätt hälsocentral till Esbo sjukhus. Dessutom är det ganska många äldre vars partner hamnar på sjukhus och det kan bli svårare att besöka partnern. Nu är det vanligt att man går till fots för att hälsa på, men det är inte sedan möjligt och leder till att den som är intagen blir ensam, säger Anette Grönvall som är sjukskötare och har jobbat vid bäddavdelningen vid Kyrkslätt hälsocentral.

Grönvall är en av dem som skrivit under en adress mot planerna på att flytta bort bäddplatserna från Kyrkslätt hälsocentral. På tisdagseftermiddagen hade 668 personer undertecknat adressen.

Politikerna kraftigt splittrade

Hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Bildtext Den nuvarande hälsocentralen i Kyrkslätt centrum ska rivas.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Frågan delar partierna i Kyrkslättfullmäktige och också inom partierna finns det olika synpunkter. I kommunstyrelsen slutade omröstningen 11-2 och då var det bara SDP:s ledamöter som röstade mot en flytt av bäddplatserna till Esbo.

Gruppordförande för fullmäktiges största grupp, Samlingspartiets Erkki Majanen anser att en flytt till Esbo är att föredra.

- Vi kommer ännu att diskutera ärendet inom gruppen och jag tror att det finns olika åsikter. Jag tror ändå att majoriteten vill att bäddplatserna flyttas bort från Kyrkslätt.

Hur förklarar du det för dem som anser att det är lång väg från norra Kyrkslätt till sjukhuset i Esbo?

- Jag förstår dem, men förbindelserna från till exempel Veikkola i Kyrkslätt till Jorv i Esbo är ganska goda. Det handlar inte heller om långvariga sjukhusvistelser. Resan är inget problem om man behöver sjukhusvård.

Också SFP är delade i frågan. I kommunstyrelsen röstade partiets representanter för en flytt men gruppordförande Denis Strandell vill bevara bäddplatserna i Kyrkslätt.

- Min personliga åsikt är att bäddplatserna ska bibehållas i Kyrkslätt på sätt eller annat. Avdelningen har också fungerat som terminalvård. Det är många som har slutat sina dagar där och om bäddplatserna flyttar till Jorv blir det besvärligt för de anhöriga som kanske vill besöka den som är intagen flera gånger om dagen.

SFP föreslår hybridmodell

Balkong i dåligt skick på hälsocentralen i Kyrkslätt centrum
Bildtext Balkongen som bäddavdelningen vid Kyrkslätt hälsocentral använder är i dåligt skick.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

SFP kommer när fullmäktige behandlar ärendet den 23 mars att föreslå en hybridmodell.

- Vi behöver inte en hel bäddavdelning i Kyrkslätt och vården är bättre i Esbo. Men vi behöver ett stödboende för de patienter som är sängliggande och det ska finnas i Kyrkslätt, säger fullmäktiges ordförande Ulf Kjerin (SFP).

Strandell tror att omröstningen i fullmäktige kommer att bli jämn.

- Sista ordet är inte sagt, säger han.

Trots det behandlar både social- och hälsovårdsnämnden i Esbo och vård- och omsorgsnämnden i Kyrkslätt under den här veckan ett samarbete om bäddplatser. Enligt beslutsförslaget ska kommunerna gå vidare med planerna på att Kyrkslätt hyr lokaler för bäddplatser vid det nya sjukhuset i Jorv i Esbo. Men om fullmäktige den 23 mars fattar ett beslut som går emot det så avbryts samarbetet.

Det hoppas Anette Grönvall på.

- Vi får hoppas att skrivelserna och protesterna har en inverkan, också med tanke på personalen vid hälsocentralen i Kyrkslätt. De kan bli arbetslösa om bäddavdelningen flyttar, säger Grönvall.

Den nya hälsocentralen i Kyrkslätt byggs i Åängen och ska stå klar 2019. Det nya sjukhuset i Jorv ska vara färdigt 2016.

Läs också:
Taket läcker på hälsocentral i Kyrkslätt - personalen lider