Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grekland till kamp mot korruptionen

Från 2015
Uppdaterad 25.02.2015 09:20.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras talar med Francois Hollande vid EU-toppmötet i Bryssel 12.2.2015
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Den lista över Greklands reformplaner som EU:s finansministrar godkände i dag är lång. I huvudsak vill Grekland fokusera på att minska korruption, skattesmitning och grå ekonomi.

Grekland lovar nu att inte avstå från sitt privatiseringsprogram. Redan gjorda privatiseringar kommer inte att dras tillbaka.

Planerade privatiseringar vill regeringen ännu fila på så att statens långsiktiga fördelar blir så stora som möjligt.

Ett fungerande skattesystem

Greklands främsta vapen i kampen för en bättre ekonomi är skattepolitiken. Grekland vill förhindra skattesmitning. Systemet ska bli mera genomskinligt för att staten ska kunna inkräva obetalda skatter.

Kampen mot korruption ska bli ett av regeringens mest centrala mål. Ny teknik ska hjälpa regeringen att bära upp mervärdesskatterna. Också i övrigt ska skattelagarna skärpas. Regeringen vill skära i skattelättnader och i stället satsa på social rättvisa.

Ny skattekultur

Regeringen vill skapa en ny mera ansvarsfull inställning till skatter i Grekland. Alla delar av samhället ska bidra rättvist till att bekosta offentliga utgifter. Speciellt de rika.

För att klara av det här vill Grekland skapa en ny databas med uppgifter om medborgarnas förmögenhet. Regeringen vill kunna skilja skattesmitare som kan betala skatt från personer som inte har råd att betala.

Staten ska också ta i bruk modernare redskap för budgetkontroll. Tullen ska moderniseras. De myndigheter som övervakar att höginkomsttagare betalar sina skatter ska få tillräckliga resurser.

Nedskärningar

Regeringen lovar att övervaka sin konsumtion och söka sparobjekt. Det gäller speciellt utbildning, försvar, transporter, regionförvaltning och sociala stöd.

Hela den offentliga sektorn ska effektiveras. Där ska alla budgetar granskas och dåligt använda resurser flyttas dit de behövs bättre.

För tillfället går över hälften av de offentliga utgifterna till annat än löner och pensioner. Den summan vill regeringen skära ner på.

Bättre samarbete mellan olika myndigheter ska hjälpa dem att få fast medborgare som missbrukar statens stödsystem.

Antalet ministerier ska minska från 16 till 10 och parlamentsledamöters och ministrars tjänsteförmåner skäras ner.

Pensionssystemet moderniseras

Grekerna ska inte mera kunna gå i pension i förtid. I dag har det grekiska pensionssystemet luckor som lockar många att pensionera sig onödigt tidigt. Det gäller speciellt inom banksektorn och den offentliga sektorn.

Nu ska pensionspolitiken bli mera enhetlig så att luckorna täpps till. Det ska bli mera lönsamt att arbeta mellan 50 och 65 års ålder.

Staten kommer också att rensa bort bonustillägg från offentligt anställdas löner.

Ny smart arbetsmarknad

Regeringen vill erbjuda tillfälliga arbetsplatser åt arbetslösa. När det gäller arbetsmarknaden talar regeringen om nya smarta metoder i kollektiva löneförhandlingar. Vilka de är förblir ännu oklart, men ett mål är att höja minimilönen.

För företagare lovar regeringen minskad byråkrati och friare marknader. Också markplaneringen ska bli effektivare.

Syrizas vallöften att lindra vanliga människors lidande syns också i listan. Regeringen vill stöda de fattigaste när det gäller elräkningar, bostäder och hälsovårdstjänster. Den växande nöden i Grekland ska tacklas med bland annat matkuponger.