Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lärarna i Åbo allt tröttare

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2015 17:59.
Kritor liggandes vid en krittavla
Bild: Yle/Madeleine Boström

I Åbo mår lärarna allt sämre. Det visar en enkät som lärarfacket OAJ har låtit göra.

I undersökningen säger lärarna att de har fått fler uppgifter och att de hinner med allt mindre saker utanför lektionerna; e-post, wilma, fortbildning, lärarlagsmöten och arbetsgrupper.

Mer än tre av fyra lärare (76 %) uppger att arbetstiden konstant eller ofta överskrids.

Alla extra uppgifter leder till att lärarna upplever att de inte har tid för alla elever, att alla i klassen exempelvis inte får tillräcklig sådan stödundervisning som grundskollagen förutsätter.

Rektor Nicke Wulff
Bildtext Rektor Nicke Wulff
Bild: Yle/Linus Hoffman

Enligt Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff har lärarna har inte ro att sköta om eleverna och undervisningen, eftersom de ideligen oroas över nyheter om skolstängningar och knappare ekonomiska resurser.

- Det finns lärare som inte vill gå på fortbildning, eftersom de vet att det inte tas in någon vikarie, utan det är kollegerna som får omfördela sina timmar. Man tryggar visserligen undervisningsmiljön, men inte undervisningen.

Också eleverna påverkas av lärare som är trötta eller stressade. Hittills syns det inte i Pisa-resultaten, men tornet lutar.

- Om entusiasmen saknas, intresset att lära sig nya undervisningsmetoder och ny teknik saknas, så blir det med tiden en situation där eleverna inte får en jämlik utbildning.

Lärarfacket OAJ:s undersökning besvarades av nästan 1 000 lärare i Åbo.