Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lasso is back!

Från 2015
Uppdaterad 02.03.2015 10:51.
Lassoteamet 2015
Bildtext Från vänster: Ida Henrikson, redaktör, Petter Lindberg, redaktör, Stefan Brunow, redaktör, Liisa Hurme, klippare, Eero Poskela, fotograf, Anne Hietanen, redaktör, Staffan von Martens, producent, Barbro Ahlstedt, produktionskoordinator/redaktör

Väntar man på något gott väntar man aldrig för länge. Lasso kör äntligen igång vårsäsongen! Vi har planerat så in i helvete för att erbjuda er djupa tankar och starka känslor om det som är väsentligt i livet just nu.

Den 4 mars ser ni de första vackra frukterna av våra vedermödor. Då söker vi dagens hjältar. Den klassiska superhjälten som osjälviskt slogs för oss är töntförklarad och avlivad. Istället har vi fått Hannibal, Dexter och Tony Soprano. Och Jeanne d’Arc har blivit ekologisk fundamentalist.

Vårt förhållande till misstag är skamlöst fördömande. Lasso uppmanar alla att bejaka sina misstag. Mycket gott har fötts ur dumma infall.

Det är ett misstag att göra ett tv program om ljud, kanske någon tycker. Inte Lassoredaktionen. Vi anstränger oss hårt att visualisera hur inget ljud någonsin låter lika två gånger. Vi vill också veta när ett ljud klassas som ett oljud? Två skumma element på redaktionen t.ex. tycker att metal är ljuv musik. De andra är snobbar som ser denna ädla musikgenre som oljud.

Vi undrar också varför folk springer så mycket. Löpning har blivit en religion. Men är det inte en myt att man hela tiden måste vara i rörelse? Vi föreställer oss hur 1900talets flanörer med sviktande steg joggar längs Esplanaden och har ångest. Men allt är värt att testa åtminstone en gång. Vi tänkte kolla hur länge det tar att springa genom Nationalmuseet.

Har psykoterapeuterna en framtid? Vi har ju Facebook. Samma gäller skvallerpressen. Vad behöver vi den till? Ingenting är längre hemligt.

Under våren kommer vi också att fråga vem som är dagens ledare. Är det Jonas Gardell och Tuomas Enbuske? Eller Shaun the Sheep? I Ankeborg klarar man sig bra utan ledare. Borde vi testa?

På tal om ankor så träffar vi Arne Ankas språkrör Charlie Christensen. Arne gör upp med Sverigedemokrater och andra fula tankar och handlingar i Rasistsverige. Vi passar också på att gnälla om fula byggnader, fula tavlor, ful musik och fula kroppar.

Fosterlandet är igen ett populärt ord. Det är så tryggt och inramat. Man kan stänga dörrar och fönster om sig och inte släppa in något främmande och skrämmande.

Vi glömmer inte heller stora religiösa frågor i vår vårkollektion. Närmare bestämt vill vi veta varför Jesus var siffergalen. Och han var inte den enda som blev galen av siffror. De flesta matematiker och ekonomer blir vrickade av en fullständigt irrationell siffermagi.

Och så slår vi ett slag för fetma. Sluta skämmas för att du är fet! Det är otrendigt!

Mer om ämnet på Yle Arenan