Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Pocherad pumpa med yoghurt och crumble

Från 2015
Uppdaterad 17.04.2015 13:43.
Pocherad pumpa med yoghurt och crumble
Bildtext Pocherad pumpa med yoghurt och crumble
Bild: Shine Finland

En smarrig efterrätt av pocherad pumpa.

Pocherad pumpa med yoghurt och crumble

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 0.5 kilogram (kg) pumpa
  • 2.5 deciliter (dl) rårörssocker
  • 3 deciliter (dl) vatten
  • 1 st kanelstång
  • 2 st hela kardemummakärnor - lätt krossade
  • 4 st nejlikor
  • 1 st stjärnanis
  • 1 unknown cm färsk ingefära
  • 50 gram (g) pumpafrön
  • 50 gram (g) osaltat smör
  • 50 gram (g) vetemjöl
  • 25 gram (g) rårörsocker
  • 0.5 tesked (tsk) salt
  • 2 deciliter (dl) grekisk yoghurt - servering

Instruktioner

Pocherad pumpa

  1. Skala och skär pumpan i stora bitar.
  2. Lägg alla ingredienser, förutom pumpan, i en kastrull och koka upp.
  3. Lägg i pumpan och sänk värmen.
  4. Klipp en rund bit av bakplåtspapper och täck pumpan och låt den små koka i ca 20 minuter, tills pumpan har mjuknat.
  5. Låt pumpan svalna i sirapen.
  6. Servera med grekisk yogurt och crumble.

Crumble

  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och pulsera tills alla ingredienser blandats väl och liknar crumble.
  2. Grädda i 175 grader i ca 8-10 minuter, tills gyllene.
  3. Låt svalna.

Till servering: 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt

Tips

Idén till att använda pumpa i efterrätt fick jag på en restaurang i Helsingfors för några år sedan. Blev direkt förtjust i den söta smaken!
Du kan servera denna rätt som en finare brunch efterrätt eller som en en efterrätt vid middagsbordet.

Mer om ämnet på Yle Arenan