Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mentorer får jihadister på rätt spår

Från 2015
Uppdaterad 25.02.2015 20:37.
Yle Nyheter TV-nytt: Mentorer hjälper de unga att tänka om - Spela upp på Arenan

För något år sedan åkte mellan 20 och 30 unga jihadister från danska Århus för att kriga för Islamiska staten (IS). Ett år senare känner man till bara en islamist som har rekryterats i staden.

Orsaken till framgången är Århusmodellen - en modell mot radikalisering där staden arbetar tillsammans med mentorer. Mentorerna får den unga att tänka om då det gäller viljan att kriga för islam.

Flera experter, bland dem terrorismforskaren Magnus Ranstorp har berömt Århusmodellen för att vara ett framgångsrikt exempel på hur man hindrar unga islamister från att rekryteras av Islamiska staten.

"Som att öppna en ventil"

Det handlar om att i ett tidigt skede - genast då någon i närkretsen oroar sig för att en ung människa har radikaliserats - koppla in mentorer. De är ofta kunniga inom religion.

En av dem är religionsvetaren "Rasmus", som vill var anonym för att skydda både klienterna och sig själv. Vid en första kontakt handlar det om att få personen att börja tala.

- Vi säger att vad har du på hjärtat, vad tänker du? Då kommer det ofta en väldig ström av ord och yttringar - det är som en att öppna en ventil, säger Rasmus,

Efter en första kontakt får den unga säga om han (det är oftast en han) vill fortsätta samtalen eller sluta. Många väljer att fortsätta. Under flera månader byggs ett förtroende upp mellan mentorn och klienten - religiösa samtal varvas med sociala ingredienser, som att gå på bio eller bara umgås.

- Många av de unga har tunnelseende - de har en svartvit uppdelning av världen. Då måste jag utmana dem så att vi får nyanserna på plats.

Samtidigt erbjuder mentorerna, tillsammans med kommunen, den hjälp som behövs för att få det övriga livet på rätt köl: utbildningsmöjligheter, arbete eller fritidsintressen.

Dialog med moskén hjälpte

För en tid sedan fick Grimhøjmoskén mycket uppmärksamhet i danska medier, efter att man gjorde sig känd för att uppvigla hat mot Israel och väst. Moskéns talesperson Osama el-Saadi säger att moskén inte uppviglar till att delta i krig - däremot talar man om ett kalifat, eller en islamisk stat som religiös och politisk idé.

- Vi talar generellt om den islamiska staten och då säger jag att jag hoppas att en islamisk stat ska bildas, eftersom vi muslimer upplever att vi förlorar våra rättigheter till andra folk. Men vi talar aldrig om någon organisation eller grupp, säger Osama el-Saadi.

För ett par år sedan märkte kommunen att 21 av de 27 som hade rekryterats av IS i Århus hade haft kontakt med Grimhøjmoskén. Århus stad startade en dialog med moskén och det har bidragit till goda resultat.

Under det senaste året känner man till bara en person som har rest till Syrien för att kriga. Toke Agerschou är fritids- och ungdomsskolchef i Århus och huvudansvarig för Århus-modellen. Agerschous budskap till moskén har varit tydligt.

- Man ska förstå styrelsen för moskén som ett församlingsråd i en vanlig dansk folkkyrka. Man har ansvar för vad som pågår i sina lokaler, säger Agerschou.

Läs också:
Finländsk IS-krigare till Yle: Nu är jag någon
Han arbetar för att forebygga radikalisering bland unga muslimer

Diskussion om artikeln