Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wideroos lovar ingen vårdreform före valet

Från 2015
Uppdaterad 25.02.2015 11:21.
Ulla-Maj Wideroos
Bildtext En del har suttit i tolv arbetsgrupper kring vårdreformen, säger Wideroos.
Bild: YLE

Vi har anpassat oss enligt grundlagsutskottets utlåtande om den tidigare reformen, vilket betyder att de fem vårdområden som fanns från tidigare nu är borta, säger riksdagsledamot Ulla-Maj Widroos (SFP), medlem i social- och hälsovårdsutskottet. Utskottet blev klart med sitt ändringsförslag om vårdreformen på tisdagen.

Det blir i stället en modell med en nivå i stället för två, förklarar hon vidare. Det som tidigare kallades produktionsområden blir nu social- och hälsovårdsområden och de baserar sig på nuvarande sjukvårdsdistrikt, de är alltså samkommuner.

Tror du att den här lösningen duger?

- Det är omöjligt att säga. Nu ska grundlagsutskottet bedöma grundlagsenligheten. Ingen av oss har ju den kompetens som kommer att finnas i grundlagsutskottet.

- När Social- och hälsovårdsministeriets tjänstemän och vi med bästa förmåga har läst grundlagsutskottets utlåtande så har vi ändå en viss förhoppning om att det här ska kunna gå.

Hur viktigt är det att få igenom reformen före valet?

- Jag vet inte om det är så viktigt. För mig är det viktigt att vi får en reform.

- Vi måste ju vara ärliga och säga att nuvarande situation inte heller är rättvis. Det beror väldigt mycket på var man råkar bo vilken vårdform du får.

- Det här är inte bra i den finländska välfärdsmodellen. En reform behöver vi, sedan måste man bedöma om det här är den rätta reformen.

Var det så att man hade lite för bråttom eller vad beror det på att den grundlagsenliga aspekten dök upp på slutmetrarna?

- Jag är lite konfunderad över det här med brådska. Vi har ju hållit på med reformen i många år och försökt med många olika modeller. Det finns de som har sagt att de har suttit i tolv arbetsgrupper och sökt lösningar på det här.

- På slutrakan kan man kanske beskylla oss för att ha bråttom. Som helhet har det här pågått väldigt länge.

- En del av dem som har sysslat med social- och hälsovårdspolitik har varit rätt frustrerade över att vi inte kommer framåt med reformen.

Hur förutspår du själv att det går, det är din sista tid i riksdagen som stundar och reformen har följt dig genom åren - blir det grönt ljus tror du?

- Jag kommer inte att ha någon åsikt om frågan utan nu måste grundlagsutskottet ta den tid det behöver att gå igenom den och sedan finner vi oss i det i utskottet, avslutar Wideroos.

Hinner reformen bli klar?

Förra veckan meddelade riksdagens grundlagsutskott att det ursprungliga lagförslaget strider mot grundlagen, och sedan dess har social- och hälsovårdsutskottet försökt hitta en lösning på de grundlagsenliga problemen.

Målet är att riksdagen ska hinna behandla vårdreformen innan vårens riksdagsval.

Läs också:
Utskott hittade lösning på vårdreformsproblem
Maria Nylund: Reformen börjar födas, men förstår någon vad som sker?

Diskussion om artikeln