Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

BUU-klubben bjuder på nyskapat dockdrama för de yngre tittarna

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
På tågstationen i den lilla staden Hittehatt håller de här filurerna till. I Buu-klubben med start i mars 2015.
Bildtext På tågstationen i den lilla staden Hittehatt håller de här filurerna till. I Buu-klubben med start i mars 2015.
Bild: Yle/Anne Hämäläinen

Någonstans där tågen sällan stannar ligger en station med sin hittegodsbyrå, Hittehatt. I stationshuset bor en samling varelser som alla är väldigt olika men ändå vill bo tillsammans.

Den 4.3.2015 är det premiär för den nya serien Hittehatt i BUU-klubben, två år sedan projektet startades.

Stefanie af Björksten som är projektledare för Hittehatt fick i uppgift att skapa en ny dramaserie för barn. Hon funderade länge på vad barn i målgruppen 3-5 år känner och identifierar sig med.

- Min första insikt var att barn i åldern 3-5 känner starkt för karaktärer. Att lära känna en karaktär jättebra kan bli en trygghet för ett barn. Så tanken var att skapa en serie med excentriska karaktärer som barnen kan ta till sig, säger af Björksten.

Dockor får vara fräcka

Varför det blev just dockor beror på att Stefanie af Björksten alltid fascinerats av dem. Hon beskriver arbetet med dockor så här:

- Dockor får vara så extrema. De kan vara excentriska och visa känslor på ett annat sätt än människor. Då jag själv jobbat med dockor har det varit spännande att se hur barnen reagerar när man har en docka i handen. De blir levande för barnen. Barnen vill gärna tro på att de leker med.

Stefanie af Björksten hade ett team på 6-7 personer som jobbat mycket med barnprogram och de träffades med jämna mellanrum för att utarbeta konceptet. Det krävdes tid att kunna träffas i en större grupp och sedan dra sig tillbaka för att se vad som verkligen fungerade.

Stefanie af Björksten fortsätter:

- Först utgick vi från karaktärerna. Vi diskuterade mycket personlighetsdrag som kunde komplettera varandra och vad som kunde skapa konflikter. Vi lekte också med olika miljöer och vad som skulle kunna vara spännande och fungera i tv. Under träffarna fastnade vi sedan för en tågstation. Det är tacksamt för dramat att ha en miljö där personer kommer och går och saker också lätt kan försvinna. Sen tycker jag att tåg och tågstationer är ganska spännande ställen, säger af Björksten.

Programmet är inte längre tillgängligt
Strumpkören: Bakom kulisserna i Hittehatt - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Materians överflöd

af Björksten ville också få in tanken om den oerhörda mängd saker som människor nuförtiden omger sig med. Därför finns det en hittegodsbyrå i Hittehatt dit alla kvarlämnade saker på tågen levereras.

- För vem är sakerna viktiga? Fast de inte har något värde för någon kan de för andra betyda mycket. På något sätt kändes det roligt att de här föremålen har en historia bakom sig då de kommer till Hittehatt, berättar af Björksten.

Efter otaliga möten och planering kom Stefanie af Björksten fram med konceptet Hittehatt.

- Hittehatt är alltså en hittegodsbyrå på en tågstation där det bor fyra karaktärer, som alla själva också är lite hittegods. Alla karaktärerna har olika bakgrund, de har olika drömmar och olika strävande men de försöker komma överens eftersom Hittehatt är deras hem, säger af Björksten.

Dockmakarestetik från Finland

Det visade sig vara mycket svårt att hitta en erfaren dockmakare som gjort dockor för tv i Finland. Stefanie af Björksten var bland annat i kontakt med dockmakare från Sverige och USA därifrån hon fick mycket tips och referenser för hur man gör en bra docka.

Till slut hittade hon ändå en dockmakare, Maija Linturi, som gjort dockor främst för teater i Finland.

Hittehatt
Bildtext Skådespelarna bakom dockkaraktärerna Murk, Tumla, Kusel och Vimmel är Marc Svahnström, Daniela Fogelholm, Henrik Heselius och Oskar Pöysti.
Bild: Yle / Anne Hämäläinen

Stefanie af Björksten blir genast ivrig då hon får berätta om dockans kropp.

- En docka ska t.ex ha en lång hals så får den mera ansiktsuttryck, längre kropp så kan man föra den upp och ner på ett roligare sätt. Det är faktiskt jätte tungt att hålla en docka uppe i flera minuter. Därför var alla tips guld värda. Jag är glad att vi hittade Maija Linturi och att vi fick så välgjorda dockor. Det estetiska i hennes stil tilltalade mig. Det kändes viktigt att det blev en inhemsk dockmakare.

Har du någonsin funderat på vart alla dina strumpor försvinner?

Då kanske barnredaktionen på Svenska Yle har svaret. Det kan vara att Hittehatt är orsaken. I hittegodsbyrån i Hittehatt finns nämligen en tratt som suger i sig bortglömda strumpor. I andra ändan finns en strumplåda med en strumpkör som i varje avsnitt sjunger en liten låt.

- Det är omaka strumpor som lever i byrålådan och än så länge vet inte de andra karaktärerna att strumporna bor där. Strumporna är levande lite i smyg, ser allt som händer och kan med hjälp av musik sätta fingret på olika känslor som dyker upp i varje avsnitt, berättar af Björksten.

Under våren får vi lära känna Tumla, Murk, Kusel och Vimmel på onsdagar i BUU-klubben.

Stefanie af Björksten berättar om Hittehatt och karaktärerna - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan