Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Grillade ostron med kryddsmör

Från 2015
Uppdaterad 22.05.2015 13:32.
Grillade ostron med kryddsmör
Bildtext Grillade ostron med kryddsmör
Bild: Shine Finland

Grillade ostron med kryddsmör kan serveras som förrätt till po'boy bröd. Receptet är hämtat ur Mat med Kira.

Grillade ostron med kryddsmör

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 1 klyfta vitlök - Grillade ostron
  • 1 schalottenlök - Grillade ostron
  • 1 matsked (msk) olivolja - Grillade ostron
  • 0.5 deciliter (dl) torrt vitt vin - Grillade ostron
  • 1 matsked (msk) finhackat skal av inlagd citron - Grillade ostron
  • 0.5 matsked (msk) rivet citronskal - Grillade ostron
  • 3 matsked (msk) finhackad färsk koriander - Grillade ostron
  • 100 gram (g) mjukt osaltat smör - Grillade ostron
  • 16 st färska ostron - Grillade ostron
  • 1 klyfta vitlök - Kryddsmör
  • 1 st schalottenlök - Kryddsmör
  • 1 matsked (msk) olivolja - Kryddsmör
  • 0.5 deciliter (dl) torrt vitt vin - Kryddsmör
  • 1 matsked (msk) finhackat skal av inlagd citron - Kryddsmör
  • 0.5 matsked (msk) rivet citronskal - Kryddsmör
  • 1 matsked (msk) citronsaft - Kryddsmör
  • 3 matsked (msk) finhackad färsk koriander - Kryddsmör
  • 100 gram (g) mjukt osaltat smör - Kryddsmör

Instruktioner

Grillade ostron

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i oljan tills de mjuknat (de skall inte få färg)
  2. Häll i vinet och tillsätt den inlagda citronen, rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna till rumstemperatur
  3. Under tiden, vispa smöret fluffigt. Tillsätt färsk koriander och den rumstempererade lökblandningen. Blanda väl.
  4. Använd kryddsmöret genast eller rulla i plastfilm och förvara i kylskåp. Blandningen håller några dagar i kyl. Den går också att frysa och håller då i ca 1 månad
  5. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med den platta sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven
  6. För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet
  7. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs. Låt vätskan i ostronet vara kvar. Peta bort skal som kommit i saften
  8. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron
  9. Lägg i 2 tsk kryddsmör och lägg ostronen på en het grill, grilla i ca 3-4 minuter, tills ostronen krympt en aning och smöret börjar karamellisera sig vid kanterna
  10. I fall du inte har tillgång till en grill, lägg ugnen på grillmotstånd och grilla dem i 3-4 minuter
  11. Låt svalna en stund och njut

Tips:

Ifall du inte hittar inlagd citron (jag rekommenderar starkt att försöka hitta!) öka i så fall mängden citronskal till 1 msk.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kryddsmör till grillade ostron i Mat med Kira - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kryddsmör till grillade ostron

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i oljan tills de mjuknat (de skall inte få färg).
  2. Häll i vinet och tillsätt den inlagda citronen, rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna till rumstemperatur.
  3. Under tiden, vispa smöret fluffigt. Tillsätt färsk koriander och den rumstempererade lökblandningen. Blanda samman väl.
  4. Använd genast eller rulla i plastfilm och förvara i kylskåp. Blandningen håller några dagar i kylen och kan också frysas ner. I frysen håller den i ca 1 månad)

Testa också ostron med vinägrett av gurka som förrätt.