Grillade ostron med kryddsmör
Bild: Shine Finland
Grillade ostron med kryddsmör kan serveras som förrätt till po'boy bröd. Receptet är hämtat ur Mat med Kira.
Grillade ostron med kryddsmör
Mängd: 4 personer
Ingredienser
- 1 klyfta vitlök - Grillade ostron
- 1 schalottenlök - Grillade ostron
- 1 matsked (msk) olivolja - Grillade ostron
- 0.5 deciliter (dl) torrt vitt vin - Grillade ostron
- 1 matsked (msk) finhackat skal av inlagd citron - Grillade ostron
- 0.5 matsked (msk) rivet citronskal - Grillade ostron
- 3 matsked (msk) finhackad färsk koriander - Grillade ostron
- 100 gram (g) mjukt osaltat smör - Grillade ostron
- 16 st färska ostron - Grillade ostron
- 1 klyfta vitlök - Kryddsmör
- 1 st schalottenlök - Kryddsmör
- 1 matsked (msk) olivolja - Kryddsmör
- 0.5 deciliter (dl) torrt vitt vin - Kryddsmör
- 1 matsked (msk) finhackat skal av inlagd citron - Kryddsmör
- 0.5 matsked (msk) rivet citronskal - Kryddsmör
- 1 matsked (msk) citronsaft - Kryddsmör
- 3 matsked (msk) finhackad färsk koriander - Kryddsmör
- 100 gram (g) mjukt osaltat smör - Kryddsmör
Instruktioner
Grillade ostron
- Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i oljan tills de mjuknat (de skall inte få färg)
- Häll i vinet och tillsätt den inlagda citronen, rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna till rumstemperatur
- Under tiden, vispa smöret fluffigt. Tillsätt färsk koriander och den rumstempererade lökblandningen. Blanda väl.
- Använd kryddsmöret genast eller rulla i plastfilm och förvara i kylskåp. Blandningen håller några dagar i kyl. Den går också att frysa och håller då i ca 1 månad
- Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med den platta sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven
- För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet
- För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs. Låt vätskan i ostronet vara kvar. Peta bort skal som kommit i saften
- Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron
- Lägg i 2 tsk kryddsmör och lägg ostronen på en het grill, grilla i ca 3-4 minuter, tills ostronen krympt en aning och smöret börjar karamellisera sig vid kanterna
- I fall du inte har tillgång till en grill, lägg ugnen på grillmotstånd och grilla dem i 3-4 minuter
- Låt svalna en stund och njut
Tips:
Ifall du inte hittar inlagd citron (jag rekommenderar starkt att försöka hitta!) öka i så fall mängden citronskal till 1 msk.

Kryddsmör till grillade ostron i Mat med Kira
-
Spela upp på Arenan
(Programmet är inte längre tillgängligt)
Kryddsmör till grillade ostron
- Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i oljan tills de mjuknat (de skall inte få färg).
- Häll i vinet och tillsätt den inlagda citronen, rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna till rumstemperatur.
- Under tiden, vispa smöret fluffigt. Tillsätt färsk koriander och den rumstempererade lökblandningen. Blanda samman väl.
- Använd genast eller rulla i plastfilm och förvara i kylskåp. Blandningen håller några dagar i kylen och kan också frysas ner. I frysen håller den i ca 1 månad)
Testa också ostron med vinägrett av gurka som förrätt.