Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dialektväktarna om kvinnor förr i tiden

Från 2015
Uppdaterad 25.02.2015 13:43.
Bildtext Arkivbild.

Den 8 mars firas den internationella kvinnodagen. Därför bad vi våra lyssnare ringa in och berätta om speciella damer i sina liv. Vi fick samtal om allt från vad kvinnfolk i tiderna har kallats till vilka yrken eller sysslor de tog sig an.

Det fanns något gemensamt med alla samtal till Dialektväktarna den här gången. Alla ansåg att kvinnorna var gjorda av annat virke förr i tiden.

Från Petsmo fick vi höra om en "rama kvinno" från Kvevlax som kallades för "pikkufaster". På 1940-talet var hon hälsosyster, körde moped och sedan bil. "Pikkun" var nästan som en doktor på den tiden. Barnen var lite rädda för "pikkun" under vaccinationstider.

Vi fick också höra om "handelskvinnun", eller "Elin i vägreenin" som blev krigsänka 1944. Hon hade fem barn, handelsbutik och kor på gården. Allt skötte hon själv.

"Ida på Öjran" på Mickelsörarna kände alla sjöfarare till. Hon blev över 90 år gammal och var en riktigt krutgumma. Sex barn hade hon.

Helena från Malax berättade om en kvinna som kallades "Nissu". Hon gick från gård till gård och hjälpte till med olika sysslor. Som betalning fick hon kaffe och mat.

Manne-Maria var en annan krutgumma som var gift med en kronolots vid Påtts. Hon hade elva barn som hon sydde kläder åt. Goda soppor kokade hon också. Familjen hade också kor, höns och dessutom kanariefåglar. Hon var alltid glad.