Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Filmen om Vessö: Flimrigt, smutsbrunt men charmigt

Från 2015
Uppdaterad 28.02.2015 01:26.
Levande bilder från Vessö - Spela upp på Arenan

Gammalt smalfilmsmaterial filmat under 1950-talet på Vessölandet i Borgå finns nu tillgängligt för en bred publik.

En arbetsgrupp med Ingmar Gustavsson och Olof "Oa" Blomqvist i spetsen har digitaliserat det gamla materialet och gett ut det på DVD.

Att det idag finns gammalt filmmaterial är Ingmar Gustavssons förtjänst. På 1950-talet var han med om att köra igång en förening med fotografering som tema.

dvd-fodralet till "Vessöfilmer"
Bildtext Vessöfilmer från 1950-talet finns nu på på DVD
Bild: Yle/Stefan Härus

- Många ägde på den tiden en lådkamera och jag var intresserad av fotografering. Mera behövdes inte för att få igång föreningen. Varannan vecka samlades vi för att titta på vad vi åstadkommit. På DVD-fodralet kan man se att medlemmarna var rätt så unga. De äldsta var tonåringar men en del av föreningens medlemmar var ännu yngre än så.

Gemensam filmkamera

Senare blev det också aktuellt med film. Att fotografera på 1950-talet var inte så märkvärdigt. Däremot var smalfilmen i amatörbruk mera ovanlig, säger Gustavsson.

dvd-fodralet till "vessöfilmer"
Bildtext De åtta filmerna är från perioden 1956-1958
Bild: Yle/Stefan Härus

Om då medlemmarna i föreningen ägde sina egna lådkameror så förhöll det sig annorlunda med filmkameran. Föreningen köpte en enda som medlemmarna fick använda.

Ladda upp på fisknätet

På bara 60 år har filmandet förändrats radikalt. Idag har var och varannan en filmkamera i sin ficka i och med smarttelefonerna och kan med en enkel knapptryckning publicera filmen på nätet. På 1950-talet kunde man inte ens drömma om något sådant.

- Ville man ladda upp något på nätet så var det fisknätet som gällde, skämtar Gustavsson.

Stora förändringar

Det som DVD:n "Vessöfilmer" innehåller, är bilder från olika platser på Vessö. Alla yrkesgrupper är representerade. Det finns bilder från skolan, från älgjakter och så vidare - och så naturligtvis Vessös egna kändisar förstås - Stefan Löfving och fartyget J.L.Runeberg.

Oa Blomqvist säger att DVD:n borde ses av de unga som idag bor på Vessö.

- Om inte av andra orsaker, så borde de åtminstone se filmerna för att förstå hur mycket bygden har förändrats sedan 1950-talet. Skillnaderna är stora bland annat då det gäller sjöfarten, lantbruket och sandgroparna, konstaterar Blomqvist.