Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Göran Djupsund: Höger och vänster är inte längre som förr

Från 2015
Uppdaterad 26.02.2015 09:44.
Rektor Göran Djupsund.
Bildtext Göran Djupsund.

SFP:s skattepolitiska linjedragningar har väckt uppståndelse både innanför och utanför partiet.

Enligt professorn i statskunskap, Göran Djupsund, är det lite konstigt att just SFP nu är i blickfånget vad den här frågan beträffar. De flesta partier talar om att beskattningen av arbete borde vara lägre än vad den är för tillfället.

Kanske beror uppståndelsen nu på att det inom partiet finns olika åsikter om vilka inkomstnivåer skattesänkningarna ska riktas till.

Varför blir folk förvånade över att SFP framstår som ett borgerligt parti?

”Visst är SFP ett borgerligt parti, men det kan finnas olika syner på beskattning också inom borgerliga partier. Centern talar också om skattesänkningar, men talar mer för medel- och låginkomsttagare och är inte lika klara över att sänkningarna ska gå över hela linjen.”

”Samlingspartiet säger att skatterna ska sänkas i alla inkomstklasser. Och ordförande Carl Haglunds linje verkar vara att skattesänkningar ska gälla alla inkomstklasser, även dem som har lite mer betalt.”

Stämmer det då att SFP har dragit högerut?

Enligt Djupsund är det svårt att göra bedömningar om högerut och vänsterut, eftersom begreppen lite har tappat sin betydelse i dagens läge.

”Vad är nu sedan höger och vad är vänster? Men det är sant att SFP ligger lite närmare samlingspartiet än SDP i frågan om att sänka skatterna också för höginkomsttagare. Men det är kanske inte så förvånande.”

Varför är det då viktigt för ordförande Carl Haglund att möta kritiken med att hävda att man inte dragit högerut?

”SFP är ett parti som bygger främst på språklig grund och språklig identitet. Man vet att finlandssvenskarna har politiska åsikter åt olika håll även om man röstar på SFP. Ungefär 70 procent av finlandssvenskarna röstar på SFP. Alla har inte samma åsikter i frågor som vi kallar höger eller vänster, till exempel beskattning och offentlig sektor.”

Är det tabu med vänster och höger i Svenskfinland?

”Begreppen börjar vara lite luddigare än förr när man visste vad man menade med vänster och höger. Socialdemokraterna är inte längre alls så vänster som förr. Vänsterförbundet är det enda partiet som tydligast är vänster.”

”När det sedan gäller värdefrågor är samlingspartiet mer liberalt än till exempel centerpartiet eller kristdemokraterna. Politiken är mer mångdimensionell i dag än tidigare. Folk beaktar inte bara ekonomisk politik, det handlar också om hur liberal man är. Om huruvida man är värdekonservativ eller liberal. Vänster och höger hör till en tid då fokus främst låg på ekonomiska frågor inom politiken.”

Vad kommer SFP:s skattepolitiska diskussion att leda till?

”Det är besvärligt att de olika kandidaterna verkar ha olika syn på frågan om skattelindringar, om huruvida de ska gälla främst låg- och medelinkomsttagare eller också höginkomsttagare. Det är alltid lite besvärligt om alla inom partiet inte ser på sådant här på samma sätt.”

I kvällens Obs debatt möts Mats Nylund, SFP, Anne Berner, C, Pentti Arajärvi, SDP och Li Andersson, VF, om skattsänkningar under ledning av Rikhard Husu.

Haglund: SFP inte ute efter skatterea för de rika

Har SFP drivit högerut?