Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Läkare: För sent att ta TBE-vaccin på sommaren

Från 2015
Uppdaterad 26.02.2015 07:46.
vaccinering
Bild: YLE/Jessica Edén

År 2014 rapporterades flest fall (11 stycken) av fästingburen hjärninflammation sedan år 1995 i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Det finns ingen kur mot virussjukdomen som ofta kallas för TBE, men den går att vaccinera sig mot. Enligt läkaren Robert Paul bör man göra det redan nu.

- Det är idé att ta den första sprutan antingen omedelbart efter att fästingtiden är förbi eller innan följande period börjar. Största effekten får man om man tar den runt februari, det vill säga i dessa tider, säger Paul.

TBE-vaccinet fås som tre sprutor. Den andra får man trettio dagar efter den första och efter det ska man vänta ett halvår till ett år för att få den tredje och sista. Därför menar Paul att man absolut inte ska vänta tills fästingarna vaknar i slutet av våren innan man tar vaccinet.

- Efter andra vaccinet som tas en månad efter det första är skyddet mellan 87 och 97 procent. Det är alltså ganska bra effekt redan efter andra vaccinet, men först efter tredje vaccinet är det hundraprocentigt skydd.

Hur pass stort skyddet är redan efter den första sprutan framkommer inte i vaccinproducentens information, men Paul gissar att skyddet då kan ligga kring 70 procent.

- Det är sånt som människor i Åboland borde ta eftersom den här inflammationen kan lämna sviter och är synnerligen otrevlig.

Om man är allergisk mot vaccin kan man naturligtvis inte ta TBE-vaccinet, men det är också den enda orsaken Robert Paul nämner till varför man inte skulle göra det.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd rekommenderas det att man tar den första så kallade påfyllningsdosen cirka tre år efter avslutad vaccinering.

Läs också:
TBE-statistik för hela landet 1995-2015