Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Småhus går åt som smör i solsken i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 26.02.2015 11:53.
Småhusområde byggs i Alkrog i Borgå.
Bildtext Ett energieffektivt småhusområde byggs i Alkrog i Borgå.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Borgå har fått kritik för att stadens tomter och bostäder är för stora. Samtidigt blir just mindre enfamiljshus allt mer populära. Staden lovar lyssna.

I Alkrog i Borgå byggs som bäst ett energieffektivt småhusområde. Peter Tukiainen och hans familj ska flytta in i ett av husen bara de blir klara mot slutet av året.

Han säger att det fungerar ungefär som att bo i ett radhus, men utan grannar vägg i vägg. Alla bor i egna småhus med två eller tre sovrum och har ett gemensamt husbolag.

– Till en början letade vi inte efter ett hus just där, utan vi var ute efter ett mindre enfamiljshus eller en radhuslägenhet. Vi hittade inte riktigt något som passade oss, men sedan kom det där emot och tanken mognade.

Budskapet har nått fram

Ett kriterium var alltså att huset skulle vara relativt litet. Tukiainen tycker det är onödigt med för många extra kvadratmetrar som inte används.

Efterfrågan på just mindre enfamiljshus har ökat. Tidigare har Borgå fått respons på att de tomter och bostäder staden erbjuder är för stora.

Men nu försöker man råda bot på det.

– Vi har fått budskapet att det behövs mindre enfamiljshus och mindre tomter, och har lyssnat på det. Till exempel i Vårdalen i Skaftkärr finns mindre tomter där man kan bygga hus också i ett plan, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

Däremot kan man inte erbjuda mindre bostäder särskilt snabbt. Innan man får till stånd en stadsplan och kan börja låta folk bygga på ett nytt bostadsområde kan det nämligen dröja några år.

– Men för att Borgå ska vara en attraktiv boendeort är det av största vikt att vi kan erbjuda olika typer av bostäder på olika områden. Allt passar inte alla.

Energisnålt hus en bonus

De bostadsområden som byggs på Majberget och i Alkrog är energieffektiva. Borgå har redan under en längre tid fokuserat på energieffektivitet och på att minska växthusgasutsläppen.

Hela Skaftkärr är utvecklat med tanke på att utsläppen från området ska vara så små som möjligt, säger von Schoultz.

För Peter Tukiainen var energieffektiviteten en bonus.

– Visst är det viktigt eftersom du själv betalar för uppvärmningen och elkonsumtionen. Nog är det en stor grej eftersom det innebär färre månadsutgifter och är bättre för miljön. Men prioritet nummer ett var det inte.

På Borgå stads hemsida kan du läsa mer om bostadsområdet i Alkrog.

Läs också:
Få vill bygga på gamla tomter i Borgå