Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Slaget om svenskan inte över

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Försvarsminister Carl Haglund (SFP).
Bild: Lehtikuva

Det var med rätt klar marginal som riksdagens kulturutskott satte tummen ner för medborgarinitiativet som förelår att skolsvenskan slopas som obligatoriskt ämne. Med siffrorna 12-3 förkastade utskottet initiativet. Det fick åtminstone Svenska folkpartiets riksdagsledamöter att dra en lättnadens suck.

- Landets tvåspråkighet fick ett starkt stöd i utskottet. Jag är lättad över att det var så klara siffror, sade Mikaela Nylander, som är Sfp:s representant i utskottet.

Sista ordet är inte sagt ännu vad gäller skolsvenskan. När det gällde frågan om regionala försök med frivillig svenska var utskottet långt ifrån enigt. Med endast en rösts marginal, med rösterna 9-8, förkastades också planerna på regionala försök. Centerns representanter i utskottet flaggade för de regionala försöken, och det här kommer att bli den heta potatisen när ärendet förs till riksdagens stora sal.

- Centerpartiet som har drivit det här länge kommer att se sin chans nu, säger Mikaela Nylander. Det blir ett enormt tryck på socialdemokraterna och samlingspartiet i stora salen. De avgör hur det går i den här frågan.

Varför inte regionala försök?

- Vår skola skall erbjuda alla barn samma grund som inte uteluter något i framtiden. Det handlar om rätt till samma förutsättningar, säger Nylander.

Vänsterförbundets Silvia Modig sitter också i kulturutskottet. Hon är på samma linje som Mikaela Nylander.

Sfp:s ordförande Carl Haglund kommenerar beslutet så här på Twitter:

I ett pressmeddelande Sfp avstånd från de regionala försöken. Partiet påminner att man i tiden gick in för att montera ner studentsvenskan genom så kallade regionala försök. Detta ledde sedan till att man avskaffade kravet att skriva studentprov i nationens bägge språk.

Twitterbloggen