Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Isbrytarstrejken skjuts upp - riksförlikningsmannen kritiseras

Från 2015
Uppdaterad 25.02.2015 20:38.
Den finska isbrytaren Kontio
Bild: Yle

Arbets- och näringsministeriet bestämde på onsdagen på förslag av riksförlikningsman Minna Helle att skjuta upp den planerade isbrytarstrejken med två veckor.

Statsbolaget Arctia Shippings isbrytare skulle gå i strejk på söndag. Bakom strejkplanerna ligger svårigheterna med att få ihop ett nytt kollektivavtal. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut i februari.

- Utgångspunkten verkar vara man ska lyssna på statsbolagens nedskärningsbehov. Till nedskärningstankarna hör att man sänker lönerna, säger upp folk, minskar på rätten till årssemestrar och börjar använda utländska billigarbetare, kommenterar Sjömans-Unionens ordförande Simo Zitting smärtpunkterna i förhandlingarna.

Zitting är inte nöjd med riksförlikningsman Helles arbete.

- Jag tycker att riksförlikningsmannen på grund av oerfarenhet gjorde ett taktiskt misstag. Istället för att söka en kompromiss skjöt hon upp strejken.

Enligt Zitting gick man åt grundrättigheterna i och med uppskjutningen av strejken.

- Det här handlar om att ett statsägt bolag och en statlig tjänstemän, riksförlikningsmannen, stoppar oss från att inleda de stridsåtgärder som vi har laglig rätt till, säger Zitting.

Helle: Mer tid behövs

Riksförlikningsman Minna Helle är förtegen gällande Sjömans-Unionens kritik.

- Vi fattade beslutet om att flytta strejken på det sätt som lagen förutsätter. Vi behöver mer tid för medlingen.

Helle säger att parternas synsätt är långt från varandra och att det är tiotals frågor man inte diskuterat. Genom att flytta strejken försöker man enligt henne hitta mer tid för medlingen så att en lösning ska kunna nås.

Elina Hiltunen / Yle Uutiset

Diskussion om artikeln