Det bittra är inte alltid gott, men väldigt nyttigt.
Många örter smakar bittert när man biter i dem. Det bittra kanske inte är så gott, men det är väldigt nyttigt. En kopp bittert te kan lösa en förstoppning eller lätta på väderspänning.
Om man tittar på vilka örter som traditionellt sett varit vanligast i våra nordliga örtagårdar tycker jag att man kan se ett tydligt mönster: det är örter som hjälper mot hosta och örter som stödjer matsmältningen. Matsmältningen är en komplicerad process och allt fler får problem med vad vi kan sammanfatta som ”magen”, vilket egentligen är hela matspjälkningssystemet från mun till ända.
Nyttiga bitterämnen
Biter man i ett malörtsblad får man en smak i munnen som är så bitter att tungan nästan krullar ihop sig. I vår kultur föredrar vi oftast smakerna sött och salt, men faktum är att vi borde äta mer bitter mat eftersom bitterämnet är väldigt välgörande för hela vår matsmältning.
Matsmältningssystemet förbereds
Det börjar med att bitterämnet stimulerar salivproduktionen. Saliven innehåller en massa enzymer som vi tuggar in i maten och som påbörjar matspjälkningen redan i munnen. Sedan sätter produktionen av alla andra matsmältningssekret igång, magsäcken börjar producera magsaft, bukspottkörteln bukspott och gallblåsan galla. Hela systemet är förberett för maten när den väl kommer. Många av matsmältningsörterna innehåller också eteriska oljor och flavonoider som tillsammans med bitterämnet är kramplösande eller stödjer matsmältningen på andra sätt.
Bittert te hjälper mot mensvärk
Bitterörter kan hjälpa om man har problem med förstoppning, trög mage, väderspänning, dåligt smält mat, kramper i gallgångarna eller mensvärk. Det bästa är att dricka te av örterna genast när man känner att det är problem på gång. Man kan också bara ta en tesked tinktur i ett halvt glas vatten. Har man inte möjlighet att dricka te just då kan man också tugga på en bit färsk eller torkad bitterört.
De flesta behöver bara dricka bittert örtte någon gång ibland, men har man problem med kronisk förstoppning eller annan kronisk magvärk kan man testa att dricka bitterte som en kur - tre koppar om dagen i två veckor. Sedan gör man uppehåll i en vecka och så gör men en tvåveckorskur till. På det här viset kan man göra fyra kurperioder, men sedan måste man låta kroppen vila. Tänk på att läkeörter har medicinska egenskaper och kan överdoseras precis som vanlig medicin.
Bittra örter är en smaksak
Bland bitterörterna hittar vi malört, gråbo, mattram, rölleka, åbrådd, pepparmynta och gåsört. Andra örter som har liknande effekt men inte är lika bittra är fänkål, anis, kummin och kamomill. Det går bra att blanda ihop ett bitterte helt efter egen smak. Förvänta dig bara ingen större entusiasm om du bjuder vännerna på det.