Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho till attack mot invandrarkandidater

Från 2015
Uppdaterad 26.02.2015 15:56.
Halla-aho ställer inte upp i riksdagsvalet
Bildtext Jussi Halla-aho
Bild: yle

Sannfinländaren Jussi Halla-aho väcker igen uppmärksamhet med sina invandrarkritiska uttalanden. I ett inlägg på Facebook går han till attack mot Abdirahim Hussein (C) och alla andra kandidater med invandrarbakgrund, som han kallar ö-klassens kandidater.

I ett inlägg på sin egen Facebooksida daterat tisdagen den 24 februari, går Jussi Halla-aho till attack mot kandidater i riksdagsvalet som har invandrarbakgrund. Enligt Halla-aho är det ofattbart att partier vill ha" ö-klassens kandidater" som ingen någonsin har hört om och som helt saknar kompetens, bara för att de är invandrare.

Halla-aho gör sitt yttersta för att invandringen ska bli ett valtema igen, även om den inte är det enligt mig

I första hand riktas Halla-ahos kritik mot Abdirahim "Husu" Hussein, som ställer upp för Centerpartiet i Helsingfors. Han är också känd från Yle Puhes program Ali & Husu.

Hussein tänker inte polisanmäla

Hussein vill själv inte kommentera påhoppet desto mer. Han är ändå glad för att någon vill höra hans åsikt.

Det visar sig att Yle Nyheter är de första som ringer upp honom med anledning av påhoppet, trots att det är två dagar sedan Halla-aho publicerade sin text på Facebook.

- Jag har inte varit i kontakt med vare sig Halla-aho eller polisen, och tänkte inte göra något speciellt åt saken. Det här berättar mest om hurdan person han själv är.

Abdirahim "Husu" Hussein, Centerns riksdagskandidat 2015
Bildtext Abdirahim Hussein kandiderar för Centerpartiet i Helsingfors
Bild: Yle

Hussein konstaterar att Halla-aho utnyttjar sin yttrandefrihet, men att han själv inte har något behov av att uttala sig desto mer eller blanda sig i saken.

- Jag vill inte ställa upp i riksdagsvalet utgående från den här sortens motsättningar. Jussi Halla-aho är själv inte kandidat, men det är jag. Därför vill jag inte gå in på den här vägen. Finland behöver för tillfället människor som bygger upp, inte sådana som river ner.

Försök att göra invandringen till valfråga

Enligt Abdirahim Hussein (C) är påhoppet en del av Halla-ahos försök att på alla vis göra invandringen till en valfråga.

- Han gör sitt yttersta för att invandringen ska bli ett valtema igen, även om den inte är det enligt mig. Vi har redan massor av problem här i Finland att lösa, och därför ska vi inte sätta tid på populistiska uttalanden.

Samtidigt konstaterar Hussein att allt det hallå som Halla-ahos Facebook-påhopp har skapat, är just precis vad Halla-aho eftersträvar.

- Vi bidrar just nu själv till att göra invandringen till en valfråga när vi diskuterar det här, säger Hussein.

Vi bidrar just nu själv till att göra invandringen till en valfråga när vi diskuterar det här

Juridisk gråzon

Hur ska man då juridiskt tolka Jussi Halla-ahos påhopp på Hussein och andra invandrarkandidater? Frågar man experter på juridik, verkar det inte finnas något klart svar på frågan.

De experter som Yle Nyheter har talat med säger att det i det här fallet kunde vara frågan om ärekränkning. Då krävs det ändå först att någon gör en polisanmälan, vilket Hussein själv inte tänker göra.

Att det skulle vara fråga om hets mot folkgrupp är inte heller sannolikt.

Hets mot folkgrupp kännetecknas av nedlåtande, kränkande, rasistiska uttalande som riktar sig mot en viss folkgrupp.

I det här fallet är påhoppet ändå mest riktat mot en enskild person, och inte mot en folkgrupp, säger experter.

Politiska sammanhanget avgörande

Dessutom är den politiska yttrandefriheten stor och har få begränsningar. Det här är avgörande i det här fallet, anser de experter Yle har talat med.

Halla-aho ställer själv inte upp i riksdagsvalet, och därför är hans uttalande inte en del av hans egen politiska valkampanj.

Hans uttalande kan ändå tolkas som en del av Sannfinländarnas politiska kampanj inför riksdagsvalet, och måste därför läsas utgående från den kontexten.

Det här gör att tröskeln för att ingripa är hög.


Yle Nyheter har försökt nå Jussi Halla-aho för en kommentar men har inte lyckats med det.