Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skolcoachen reder ut trassliga tonårstankar

Från 2015
Anna Nordström jobbar som skolcoach.
Bildtext Anna Nordström
Bild: Yle / Ted Urho

Under höstterminen 2014 har eleverna i Gymnasiet Grankulla samskola haft möjlighet att träffa en skolcoach. Försöket har varit så lyckat att samarbetet med coachen fortsätter även detta år. Anna Nordströms uppgift är att få eleverna att lära känna sig själva och bena ut tankarna inför framtiden.

Idén att bli skolcoach föddes då de egna barnen gick ut grundskolan och stod inför stora val.

- Det var en stor frustration inte bara för barnen utan också för mig som förälder. Hur ska de som är så unga veta vad de vill? Vårt skolsystem är uppbyggt så att du redan i första klassen i gymnasiet ska veta vilka kurser du ska ta för att du kanske senare vill bli jurist eller läkare, i en ålder då inget sådant är intressant, säger Nordström.

Skillnad mellan coach och handledare

Skolcoachens uppgift är att förbereda eleverna för mötet med studiehandledaren.

- I mötet med mig pratar vi mycket om vad de vill och vem de är. Vi går igenom självkännedom och vad de önskar att framtiden ska vara, förklarar Nordström.

Det handlar om att eleverna ska lära känna sig själva. Intrycken från omgivningen är så många att det inte finns tid att reflektera över sig själv, säger Nordström.

- Du har dina vänner, du har dina föräldrar, det finns sociala medier – du har så mycket som kommer utifrån och som påverkar. När ska dagens unga ha tid att sätta sig ner och fråga: vem är jag, vad vill jag och vilka är mina värderingar?

Högst på önskelistan: en trygg tillvaro

När eleven kommer till skolcoachen kan det vara svårt att komma igång – tankarna går runt i huvudet och det är ibland svårt att veta i vilken ända man ska börja.

- Då börjar vi med att kartlägga tankarna och konkretisera dem. När tankarna konkretiseras och det går att se dem nedskrivna på papper så märker de: det jag tänker är helt okej!

Grankullaungdomarnas drömmar är egentligen inte så exceptionella.

- Man vill ha en trygg framtid, en familj och många vänner. Vissa vill resa mycket. Det är egentligen väldigt vanliga saker, säger Nordström.

Morgonöppet: Lär känna dig själv med hjälp av skolcoachen - Spela upp på Arenan