Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Korander för hela slanten i Lola uppochner

Från 2015
Uppdaterad 22.12.2016 15:14.
Skådespelarbröderna Willehard och Jan Korander spelar polisbröderna Charles och Östen Berglund i filmen Lola uppochner
Bildtext Skådespelarbröderna Willehard och Jan Korander spelar polisbröderna Charles och Östen Berglund i filmen Lola uppochner
Bild: Yle/Peter Lüttge

Författaren Monika Fagerholms småstadssaga Lola uppochner skall filmas i år. Nu är skådespelarna till tv-serien Lola uppochner valda. Det blev en storslam för den västnyländska skådespelarfamiljen Korander.

Lola uppochner. Roman av Monica Fagerholm
Bild: Schildts & Söderströms

Lola är en mörk småstadssaga, som utspelar sig i en på ytan socialt hierarkisk miljö i den fiktiva staden Flatnäs. Under ytan kryllar däremot trådar av oväntade samband, opassande koalitioner och uppdämda passioner. I fokus står fyra tonårsflickor: den frihetstörstande och kaosskapande Ca Bäck (Jussistatyettvinnaren Mimosa Willamo), hennes rullstolsbundna syster, det självutnämnda oraklet Anita Bäck (Li Krook), den viljestarka familjeflickan Minnie Backlund (Vivi Lindberg) och den nyinflyttade veganen Lilja Marron (Caisa Calin). Alla lär de sej nånting om att döda eller dödas.

3 x Korander

Skådespelargardet består av såväl proffs som amatörer. Alla valdes via olika provspelningar, så kallade auditions. Döm om skådespelarsyskonen Koranders förvåning när de dök upp var för sig på samma audition. De hade inte alls pratat eller kommit överens med varandra innan.

På audition gav de i alla fall järnet och det gick vägen. Nu spelas romanens polisbröderna Charles och Östen Berglund av bröderna Willehard och Jan Korander. Och yngre systern Julia Korander spelar Anita Bäcks mamma Ulrika Bäck.

2 x Julia

När jag ville intervjua Julia Korander gick jag fram till hennes ryggtavla. Hon satt och pratade med en av de unga amatörskådespelarna. Jag ropade en gång Julia och två gånger Julia vände sig om. Det visade sig nämligen att hon satt och småpratade med Julia Hellén som skall spela romanens Anna Svanbäck. Bankdirektörsdottern Anna har varit utbyteselev i USA och återvänder till den fiktiva småstaden Flatnäs (ett lätt kamouflerad Ekenäs).

Jag tog tillfället i akt och ställde några frågor till Julia Hellén.

Julia Korander och Julia Hellén, skådespelare i filmen Lola uppochner
Bildtext Julia Korander och Julia Hellén, skådespelare i filmen Lola uppochner
Bild: Yle/Peter Lüttge

Vem är du?
Julia Hellén heter jag. Jag är 17 år gammal och går som bäst andra året i Ekenäs gymnasium. Jag bor i Ekenäs samt i Pojo. Jag brinner för teater, har alltid gjort det, men musik och dans är också nära mitt hjärta.

Hur kom du att söka en roll i Lola uppochner?
Jag såg en artikel om TV-serien och att de skulle ha audition i Ekenäs. Jag kände att jag väldigt gärna skulle vilja pröva på någonting nytt, spännande och utmanande för mig, och att skådespelande i en tv-serie skulle vara jättekul, så jag skickade in en anmälan till audition.

Hur skulle du beskriva din rollfigur Anna?
Anna Svanbäck är en 18-årig småstadsskönhet vars pappa är bankdirektör. Hon är tillsammans med Henrik Pettersson, och Minnie Backlund är hennes barndomsbästis. Anna är snäll, social och söt, men hon har också en äventyrslysten och spontan sida. Hon har varit borta ett år i USA som utbyteselev och kommer hem till Flatnäs och tänker att allt kommer vara som förr. Men allt kommer inte att vara som förr.

Patrik Kumpulainen, Vivi Lindberg, Caisa Calin, Li Krook och Mimosa Willamo
Bildtext Patrik Kumpulainen, Vivi Lindberg, Caisa Calin, Li Krook och Mimosa Willamo
Bild: Yle/Peter Lüttge

Lola uppochner är ett samarbete mellan Långfilm Productions och Svenska Yle. För regin svarar Ulrika Bengts. Tv-serien kommer att visas i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan