Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Centrumslingan gynnar inte hela landet"

Uppdaterad 26.02.2015 16:28.
Centrumslingan som den planeras.

Centrumslingan tillför ingenting till resten av Finland, därför var det rätt av regeringen att inte bevilja pengar för projektet. I stället borde pengar kanaliseras till såna regioner där industrins förädlingsgrad är hög och där utvecklingspotentialen är stor.

Den brandfacklan kommer från stadsfullmäktiges ordförande i Vasa, Joakim Strand (sfp) som också är kandidat i riksdagsvalet. I torsdagens Slaget efter 12 mötte han Thomas Wallgren (SDP), fullmäktigeledamot i Helsingfors och likaledes riksdagskandidat.

- Det är synd att det gick regionalpolitik i det här i grunden teknokratiska projektet, säger Wallgren.

- Det var i grunden ett teknokratiskt projekt som har bra ekologiska och trafikpolitiska förtecken, fortsätter han.

Joakim Strand, SFP
Bildtext Joakim Strand (sfp)

Joakim Strand säger att tunneln är för dyr.

- Såna här enorma summor gynnar inte hela landet.

Enligt Strand omsätter industrin och företagen i Vasa drygt 5 miljarder euro per år, av detta tillfaller drygt hälften staten i direkta och indirekta skatter.

- Det som kommer tillbaka till vasaregionen i form av statsandelar och stöd för forskning och utveckling är betydligt mindre än så, därför är Centrumslingan en nationell angelägenhet, säger Strand.

Thomas Wallgren, SDP
Bildtext Thomas Wallgren

Inflyttningen till huvudstadsregionen är stark och alla prognoser tyder på att den kommer att så förbli. Centrumslingan skulle direkt eller indirekt påverka vardagen för nästan en fjärdedel av Finlands befolkning.

- Centrumslingan befrämjar social rättvisa och ekologiskt hållbara lösningar som t.ex kollektivtrafik. Dessutom är det billigt att investera nu och det skulle ha en positiv effekt på sysselsättningen, säger Wallgren.

- Vi måste se till var ekonomiskt värde uppstår och vi måste se till att det finns förutsättningar för det värdet att fortsätta uppstå och växa, säger Strand.

- Det som går upp som en sol kan komma ner som en pannkaka igen. Vi måste se till att också de värdeskapande regionerna är med och håller resten av landet livskraftigt, säger Wallgren.

Läs också:
Det blir ingen Centrumslinga

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: 26.02.15 Slaget efter tolv - dagens debatt
Slaget efter tolv - dagens debatt: 26.02.15 Slaget efter tolv - dagens debatt - Spela upp på Arenan