Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Trädgården på Strömsö hyllar de nordiska bären

Från 2015
Uppdaterad 14.03.2018 14:21.
krusbär och hallon i varsin kastrull
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Nyttigare mat än våra bär är svårt att hitta. Vill du inte gå ut i skogen och plocka bär kan du plantera några buskar i din egen trädgård.

Några nävar bär varje dag och du mår så mycket bättre. Vårt nordiska klimat är superbt för bär och slår medelhavsfrukternas näringsinnehåll med hästlängder. Alexandra kallar våra bär "Nordens superfrukter".

Nu ska vi inte känna att vi måste börja odla vinbär i kilometerlånga rader och plantera jordgubbsland stora som fotbollsplaner. Odla enligt ditt eget behov. Några tunnor med jordgubbar och tranbär, några buskar krusbär och du är bra på väg.

Och att odla i tunnor är både enkelt och ger en snygg touch till trädgården. Det gäller bara att hålla ordning på gödslingen och vilka bär som behöver vilken slags jord.

På Naturinstitutet i Laukaa, norr om Jyväskylä har de koll på det mesta. Deras kryotank är som Finlands naturskattkista ifall katastrofen är framme.

I kryotanken sätts växtprover från trädgårdsväxter så att vi kan odla dem på nytt om något skulle hända.

En katastrof behöver inte nödvändigtvis betyda terroristattentat. Det kan vara fråga om stora frostskador, ett nytt virus eller en invasion av sorkar.

Så nu är det egentligen bara att börja fundera på om du ska göra saft, smoothies, sylt eller andra läckerheter av dina bär?

Tunna för trendbär
Bär i Strömsös trädgård
Bären är Nordens superfrukter
En iskall skattkista