Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sibelius och operafilm på Kimitoöns Musikfestspel

Från 2015
Sibelius Piano Trio uppträder på Kimitoöns Musikfestspel sommaren 2015
Bildtext Sibelius Piano Trio uppträder på Kimitoöns Musikfestspel sommaren 2015
Bild: Jaakko Paarvala

Opera på film, Sibelius, och ett beställningsverk för en pianotrio. Bland annat det bjuder Kimitoöns Musikfestspel på i år.

Årets Musikfestspel är de 17 i ordningen. De konstnärliga ledarna och violinisterna Katinka och Sonja Korkeala har i år planerat programmet utgående från blås-, stråk- och pianotrior.

Årets tonsättare är Jean Sibelius, som föddes för 150 år sedan. I programmet har också uppmärksammats två andra kompositörer födda samma år som Sibelius, nämligen Carl Nielsen och Aleksandr Glazunov. Dessutom ges ett verk av Aulis Sallinen, som fyller 80 år i april.

Årets beställningsverk är Lotta Wennäkoskis Päärme (Fåll) för pianotrio. Det uruppförs av Sibelius Piano Trio den 7 juli under den traditionella öppningskonserten i Kimito kyrka. Dessutom uppförs beställningsverket även i Salo konstmuseums Veturitalli. Medlemmar i Sibelius Piano Trio är pianisten Juho Pohjonen, violinisten Petteri Iivonen och cellisten Samuli Peltonen.

Andra artister på festspelen är bland annat Philharmonic Wind Players Berlin, altviolinisten Atte Kilpeläinen, cellisten Sampo Korkeala och Mellersta Österbottens Kammarorkester.

Också i år kommer konferenciären Ann-Kristin Schevelew att presentera artister och verk.

Kimitoöns Musikfestspel ordnas 7-12.7.2015 och omfattar 15 konserter.

På våren ordnas i samarbete med Bio Fix två operafilmföreställningar i Villa Lande; Madame Butterfly och Trollflöjten.